Wegańskie burrito - przepis

Salsa verde gości na meksykańskich stołach bardzo często.
Kuchnia meksykańska może być także kuchnią wegańską - przedstawiamy przepis na wegańskie burrito.
/ 13.03.2013 12:55
Salsa verde gości na meksykańskich stołach bardzo często.

Wegańskie burrito

Składniki

  • 400 - 450 g twardego lub bardzo twardego sera tofu, pokruszonego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka tamari lub innego sosu sojowego
  • ½  łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
  • ½  łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka rafinowanego oleju kokosowego
  • 250 g wegetariańskich parówek, pokruszonych
  • 1 duży ziemniak (ok. 350 g) pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • 1 puszka (400 g) odsączonej, czarnej fasoli lub fasoli pinto
  • 4 pełnoziarniste pszenne tortille o średnicy 23-25 cm, podgrzane
  • 100 g startego, wegańskiego sera typu cheddar lub innego łagodnego, półmiękkiego sera
  • 1½  - 2 szklanki salsy

Zobacz także: Burrito

Przygotowanie

W dużej misce połącz tofu, czosnek, płatki drożdżowe, tamari lub inny sos sojowy, kurkumę, sól i pieprz; odstaw całość na bok. Dużą patelnię postaw na średnim ogniu i stop na niej ½ łyżki oleju kokosowego. Na tłuszcz wrzuć parówki i smaż je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż parówki do miski z tofu z dodatkami. Na patelni rozpuść na średnim ogniu pozostałe ½ łyżki tłuszczu kokosowego. Na tłuszcz wrzuć ziemniaka i smaż go, od czasu do czasu mieszając, przez 12-15 minut, aż będzie miękki. Dorzuć fasolę oraz chili i mieszaj całość, aż wszystko będzie gorące, przez ok. minuty. Domieszaj tofu z dodatkami i smaż całość, mieszając od czasu do czasu, przez 3-4 minuty lub tak długo aż wyparują wszystkie płyny a całość będzie gorąca. Przed podaniem połóż tortillę na blacie kuchennym i nałóż na nią ¼ farszu z tofu, tworząc z niego walec na środku tortilli, w odległości 5 cm od każdego z brzegów. Posyp farsz ¼ sera i polej ¼ salsy. Złóż tortillę z jednej strony, zakładając ją na górę nadzienia, zawiń brzegi, a następnie roluj ją w kierunku drugiego brzegu, by utworzyć ciasno zwinięty walec. Przełóż burrito na talerz, złożeniem do dołu. Czynność powtórz w przypadku pozostałych tortilli. Pozostałą salsę postaw na stole.

Zobacz także: Bez jaj, czyli czym zastąpić jajko w kuchni

Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA