Wegańskie burrito
Składniki
- 400 - 450 g twardego lub bardzo twardego sera tofu, pokruszonego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka tamari lub innego sosu sojowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka rafinowanego oleju kokosowego
- 250 g wegetariańskich parówek, pokruszonych
- 1 duży ziemniak (ok. 350 g) pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm.
- 1 puszka (400 g) odsączonej, czarnej fasoli lub fasoli pinto
- 4 pełnoziarniste pszenne tortille o średnicy 23-25 cm, podgrzane
- 100 g startego, wegańskiego sera typu cheddar lub innego łagodnego, półmiękkiego sera
- 1½ - 2 szklanki salsy
Zobacz także: Burrito
Przygotowanie
W dużej misce połącz tofu, czosnek, płatki drożdżowe, tamari lub inny sos sojowy, kurkumę, sól i pieprz; odstaw całość na bok. Dużą patelnię postaw na średnim ogniu i stop na niej ½ łyżki oleju kokosowego. Na tłuszcz wrzuć parówki i smaż je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż parówki do miski z tofu z dodatkami. Na patelni rozpuść na średnim ogniu pozostałe ½ łyżki tłuszczu kokosowego. Na tłuszcz wrzuć ziemniaka i smaż go, od czasu do czasu mieszając, przez 12-15 minut, aż będzie miękki. Dorzuć fasolę oraz chili i mieszaj całość, aż wszystko będzie gorące, przez ok. minuty. Domieszaj tofu z dodatkami i smaż całość, mieszając od czasu do czasu, przez 3-4 minuty lub tak długo aż wyparują wszystkie płyny a całość będzie gorąca. Przed podaniem połóż tortillę na blacie kuchennym i nałóż na nią ¼ farszu z tofu, tworząc z niego walec na środku tortilli, w odległości 5 cm od każdego z brzegów. Posyp farsz ¼ sera i polej ¼ salsy. Złóż tortillę z jednej strony, zakładając ją na górę nadzienia, zawiń brzegi, a następnie roluj ją w kierunku drugiego brzegu, by utworzyć ciasno zwinięty walec. Przełóż burrito na talerz, złożeniem do dołu. Czynność powtórz w przypadku pozostałych tortilli. Pozostałą salsę postaw na stole.
Zobacz także: Bez jaj, czyli czym zastąpić jajko w kuchni
Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.