Befsztyk Chateaubriand

Francuska specjalność, rodzaj grubego befsztyku, który jest wykrajany ze środka polędwicy wołowej, a następnie delikatnie obsmażony.
/ 09.10.2013 11:37

Chateaubriand jest rodzajem grubego befsztyku, który jest wykrajany ze środka polędwicy wołowej, a następnie delikatnie obsmażony. Potrawa ta jest podawana ze specjalnie uformowanymi ziemniakami oraz sosem bearneńskim.

Jest to francuska specjalność, pochodzi od nazwiska francuskiego arystokrtay François-René de Chateaubriand. (źródło: wikipedia)

Befsztyk Chateaubriand

Składniki:

befsztyk:

  • 1 kg najszerszej części polędwicy wołowej
  • klarowane masło
  • sól, pieprz

sos:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki octu
  • lampka białego wina
  • 20 dag masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • świeży estragon
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, oczyszczamy. kroimy w plastry grubości ok. 4 cm. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez co najmniej pół godziny przed smażeniem.

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, estragon siekamy. Wino z octem podgrzewamy, dodajemy cebulę z czosnkiem i estragonem. Odparowujemy na małym ogniu do 1/2 objętości. Zredukowany płyn przecedzamy przez sitko. Wlewamy do garnka ustawionego na naczyniu z wrzątkiem. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i ubijamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy zimne masło i nadal ubijamy. Gdy sos będzie gładki, odstawiamy na bok, przyprawiamy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Kładziemy mięso i smażymy ok. 5 minut z każdej strony.

Gotowe befsztyki podajemy z ziemniakami i sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)