Chateaubriand jest rodzajem grubego befsztyku, który jest wykrajany ze środka polędwicy wołowej, a następnie delikatnie obsmażony. Potrawa ta jest podawana ze specjalnie uformowanymi ziemniakami oraz sosem bearneńskim.
Jest to francuska specjalność, pochodzi od nazwiska francuskiego arystokrtay François-René de Chateaubriand. (źródło: wikipedia)
Składniki:
befsztyk:
- 1 kg najszerszej części polędwicy wołowej
- klarowane masło
- sól, pieprz
sos:
- 4 żółtka
- 4 łyżki octu
- lampka białego wina
- 20 dag masła
- cebula
- ząbek czosnku
- świeży estragon
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, oczyszczamy. kroimy w plastry grubości ok. 4 cm. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez co najmniej pół godziny przed smażeniem.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, estragon siekamy. Wino z octem podgrzewamy, dodajemy cebulę z czosnkiem i estragonem. Odparowujemy na małym ogniu do 1/2 objętości. Zredukowany płyn przecedzamy przez sitko. Wlewamy do garnka ustawionego na naczyniu z wrzątkiem. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i ubijamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy zimne masło i nadal ubijamy. Gdy sos będzie gładki, odstawiamy na bok, przyprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kładziemy mięso i smażymy ok. 5 minut z każdej strony.
Gotowe befsztyki podajemy z ziemniakami i sosem.