Marzysz o magicznej nocy pełnej uniesień? Przygotuj kolację pełną afrodyzjaków.
Afrodyzjaki już od najdawniejszych czasów rozpalały serca i zmysły, a wiara w ich magiczna moc przetrwała do dziś. Wanilia, cynamon, goździki, lubczyk, czekolada, szampan, chilli, krewetki, ostrygi to tylko kilka z produktów poprawiających libido a nawet wpływających na potencję. Warto więc wykorzystać je do skomponowania romantycznej kolacji. Wybierzcie produkty uważane za afrodyzjaki i skomponujcie wyjątkową kolację. Taka kolacja, bogatsza o pobudzające substancje może dostarczyć jeszcze wspanialszych doznań.
Fot. Depositphotos
Zobaczcie propozycję menu, które idealnie nada się nie tylko na walentynkową kolację.
Czekolada
Magiczna moc czekolady ukryta jest w jej właściwościach antydepresyjnych. Czekolada wpływa na wytwarzanie serotoniny, adrenaliny, noradrenaliny, czyli hormonów szczęścia. Już Aztekowie wierzyli w niezwykłą moc czekolady. Mężczyznom miała dodawać wigoru, a kobietom odwagi podczas nocy poślubnej. A w czasach Ludwika XIV czekolada była zaproszeniem do łóżka.
Fot. Depositphotos
Czekolada z chilli
Składniki:
- 100g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki
- papryka chilli
- cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietankę, połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia czekolady, przyprawiamy chili i cynamonem do smaku.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka masła,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1/2 torebki cukru waniliowego,
- kilka orzechów włoskich do przybrania
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami.
Chilli
Ostry smak tej przyprawy powoduje wytwarzanie endorfin, które dodają energii i wzmagają popęd seksualny.
Fot. Depositphotos
Zupa z czerwonej papryki i chilli
Składniki:
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 1 papryka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- bazylia
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych pokroić w plastry. Chilli posiekać, cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do dużego garnka. Dodać bulion warzywny oraz koncentrat pomidorowy. Gdy papryka zmięknie wyjąc warzywa, wywar odstawić. Warzywa zblendować dokładnie, by uzyskać warzywne puree, dodawać stopniowo wywar. Przełożyć do garnka, dodać posiekaną bazylię i chwilę podgrzewać.
Czekoladowe ciasteczka chili
Składniki:
- 30 dag gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mąki
- 15 dag cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 8 dag rodzynek
- 3 łyżki rumu
- po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, soli i mielonego cynamonu
- 2 łyżki chili
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać rum z z rodzynkami. Odstawić do ostygnięcia. Połowę czekolady i masło podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą. Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ciągle ubijając, powoli wlewać do masy jajecznej stopioną i przestudzoną czekoladę.
Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką, dodać osączone rodzynki i pozostałą czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Nabierać łyżeczką porcje masy i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 8 - 10 minut w 180 stopniach.
Krewetki
Krewetki, podobnie jak inne owoce morza, uznawane są za najlepsze afrodyzjaki. Sam casanova na śniadanie zajadał się ostrygami. Owoce morza są bogate w cynk, selen, witaminę E i nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na produkcję testosteronu, na sprawność seksualną i płodność.
Fot. Depositphotos
Smażone krewetki
Składniki:
- krewetki
- oliwa z oliwek
- masło
- świeża natka z pietruszki, świeży koperek
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka w proszku,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, obrane z końcówek krewetki włożyć do półmiska i zalać oliwą z oliwek. Dodać posiekaną natkę, koperek, czerwoną paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę, sol, pieprz. Krewetki marynujemy przez około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki z odrobiną zalewy i smażymy przez około 5 minut z każdej strony.
Sałatka z krewetkami
Składniki:
- mix sałat
- pomidor
- krewetki tygrysie
- oliwki z migdałami
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Sałatę układamy na płaskim talerzu, na nią pokrojonego w ćwiartki pomidora, sparzone wrzątkiem krewetki i oliwki. Składniki dressing wlewamy do słoiczka, mocno potrząsamy do uzyskania gładkiego, jednolitego sosu. Polewamy sałatkę.
Awokado
Awokado było używane jako afrodyzjak przez Azteków, nazwa tego owocu po aztecku brzmi Ahuacatl, co oznacza jądro. Jego delikatny miąższ i subtelny smaku bardziej rozpala zmysły kobiet niż mężczyzn.
Fot. Depositphotos
Zupa z awokado
Składniki:
- duże dojrzałe awokado
- puszka pomidorów
- por
- papryczka chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oleju roślinnego
- ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i zmiażdżyć widelcem, dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut. W garnku rozgrzać olej, dodać kukurydzę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i smażyć kilka minut, aż zmiękną.
Połowę obsmażonych warzyw włożyć do blendera, dodać awokado i miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do czystego garnka. Wlać bulion i mleko, dodać resztę warzyw, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
Zmysłowy koktajl z awokado
Składniki:
- 1 szklanka lodów waniliowych
- ¼ szkl. mleka
- 150 g szkl. świeżego awokado w kawałkach
- 1 1/3 szkl. mrożonych truskawek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej i cynamonu
Sposób przygotowania:
Wrzucić awokado, lody, mleko i zmrożone truskawki do blendera, dodać miód, gałkę i cynamon. Zmiksować, podawać z bitą śmietaną i posypką z cynamonu.
Lubczyk
Dawnej panny podawały lubczyk opornym w uczuciach kawalerom. Już w medycynie ludowej ta roślina uznawana była za afrodyzjak.
Fot. Depositphotos
Sałatka z lubczykiem
Składniki:
- szklanka kaszki kuskus
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki kwaszone
- posiekane pomidorki koktajlowe
- lubczyk, bazylia
- majonez
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu Gdy przestygnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki, jajka. Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki majonezu. Delikatnie mieszamy. Posypujemy bazylią i lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pstrąg pieczony z lubczykiem
Składniki:
- 2 wypatroszone pstrągi
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżego lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- masło
Sposób przygotowania:
Umyte pstrągi skropić sokiem z pomarańczy, natrzeć solą i polać oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na około godzinę. 2 gałązki lubczyku drobno posiekać i wymieszać z masłem. Uformować wałeczki i wstawić do lodówki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pstrągi wyjąć z lodówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do środka włożyć po gałązce lubczyku, polać odrobiną oliwy i zapiekać przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika do środka włożyć zimne masło i natychmiast podawać.