5 bardzo rozgrzewających napojów

Zobaczcie przepisy na mocno rozgrzewające herbaty z imbirem i rumem, gorącą czekoladę z chilli, grzane piwo i wino oraz grog, czyli to co nie tylko marynarze uwielbiają najbardziej.

Gdy mróź za oknem najłatwiej rozgrzać się pijąc coś gorącego. Ale jeżeli macie ochotę na coś więcej niż herbata z cytrynką, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji.

Jeżeli chcemy szybko rozgrzać organizm wybierzmy napoje z przyprawami korzennymi, ziołami lub rumem. Najczęściej używanymi przyprawami są imbir, goździki, kardanom, gałka muszkatołowa, cynamon, chili, szafran i kminek. Połączenie tych składników z różnego typu napojami mogą nie tylko rozgrzać, poprawić nasze samopoczucie, ale jednocześnie zaspokoić najbardziej wyrafinowane podniebienia.

5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory

Zobaczcie przepisy na mocno rozgrzewające herbaty z imbirem i rumem, gorącą czekoladę z chilli, grzane piwo i wino oraz grog, czyli to co nie tylko marynarze uwielbiają najbardziej.

 

Czekolada z chilli

Nic nas tak mocno nie rozgrzeje jak gorąca czekolada z odrobiną papryczki chili. Aromatyczna, gęsta czekolada ze szczyptą pikantnej przyprawy jest idealnym napojem na mroźne zimowe wieczory.

5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory

Składniki:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • papryka chilli
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Mleko, śmietankę, połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia czekolady, przyprawiamy chili i cynamonem do smaku.

 

Grzaniec

Grzaniec już od czasów średniowiecznych podtrzymywał ludzi na zdrowiu w mroźne dni. Połączenie wina lub piwa z miodem, żółtkiem, cynamonem, goździkami czy gałką muszkatołową nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest także skuteczne w walce z przeziębieniami. Poza tym doskonale poprawia nasz  nastrój.

5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory

Grzane wino

Składniki:

  • 0,5 litra czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 nieduża pomarańcza
  • kilka goździków
  • miód do dosłodzenia

Sposób przygotowania:

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki wraz ze skórką. Wino wlać do rondelka, dodać pomarańczę, laskę cynamonu i goździki. Dosłodzić do smaku miodem. Podgrzewać, aż wino będzie bardzo gorące, nie może jednak wrzeć. Przecedzić.

Grzane piwo

Składniki:

  • 1 litr piwa
  • 1 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Piwo z cynamonem i goździkami doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Utrzeć żółtka z cukrem, piwo wlewać małym strumieniem do żółtek ciągle ucierając. Podgrzewać mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia.

 

Grog

Podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach, dziś może rozgrzewać nas w zimne wieczory. Grog to nic innego jak rum (bądź inny silny trunek) rozcieńczony wodą. Dla poprawy walorów smakowych zawierać może sok z cytrusów, cynamon, cukier.

Składniki:

  • 150 ml  rumu
  • 600 ml wody
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu

Sposób przygotowania:

Wodę zgotować z goździkami, cynamonem i cukrem. Następnie połączyć wszystko z rumem i sokiem cytrynowym

 

Herbata z imbirem

Herbatka imbirowa jest cudownym lekiem na złe samopoczucie związane z przeziębieniem. Imbir bowiem niszczy wirusy (szczególnie pomocny przy bólach gardła) i posiada działanie rozgrzewające.

5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory

Jak przygotować herbatkę imbirową? Kawałek świeżego imbiru obrać, zetrzeć na tarce, dodać  kawałki kory cynamonowej i kilka goździków. Wszytsko zalać wodą (ok 1/2 litra) i gotować pod przykryciem 15 minut. Przecedzić i podawać gorące.

 

Herbata z rumem

Potocznie nazywana herbatką z prądem, ponieważ rum potrafi rozgrzać największego zmarzlucha. A poza tym działa kojąco, poprawia krążenie i poprawia nasz nastrój.

5 mocno rozgrzewających napojów na zimowe wieczory

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100 ml rumu

Sposób przygotowania:

Zagotować dwie szklanki wody i zalać nią herbatę. Parzyć przez 5 minut pod przykryciem, przecedzić. Na koniec dodać rum, cukier i dokładnie wymieszać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 lata temu
Mnie zawsze rozgrzewało grzane wino ale ostatnio przerzuciłam się na grzany cydr z imbirem.