Reklama

Zapiekanka z makaronem to doskonały obiad, gdy masz ochotę zrobić tzw. przegląd lodówki (a przy okazji szafek, szuflad i półek). Zawsze się udaje, a do tego zasmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najbardziej wybrednym.

Reklama

Ile osób, tyle jest wersji zapiekanek z makaronem. Możesz dodać do niej kurczaka, mięso mielone, a także przyrządzić wegetariańską zapiekankę z fasolą oraz warzywami. W każdej z tych odsłon smakuje przepysznie!

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • szczypta oregano,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • posiekana średnia cebula,
  • papryka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • puszka pomidorów,
  • 2 szklanki makaronu typu kolanka,
  • garść startego sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinien być mocno al dente - będziesz go później piec, zatem nie może być zbyt miękki, by się nie rozgotował.
  3. Cebulę podsmaż na oleju z dodatkiem wszystkich przypraw. Gdy się zeszkli, dodaj mięso mielone i usmaż na brązowy kolor.
  4. Dodaj pokrojone warzywa, pomidory z puszki i podgrzewaj przez około 10 minut.
  5. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron oraz mięso z warzywami. Wierzch posyp żółtym serem.
  6. Zapiekankę z makaronem i mięsem piecz w piekarniku przez 20-25 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony. Smacznego!

Zapiekanka z makaronem i kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • słodka papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • puszka pomidorów,
  • świeża bazylia,
  • 3 szklanki makaronu dowolnego kształtu,
  • szklanka startego sera mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z przyprawami oraz olejem.
  3. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kawałki. Natrzyj dokładnie przygotowaną marynatą.
  4. Usmaż kurczaka na złoto. Zalej pomidorami w puszce, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj świeżą bazylię i duś przez około 10 minut.
  5. Makaron ugotuj al dente. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym. Na górze połóż kurczaka.
  6. Górę zapiekanki z makaronem posyp mozzarellą.
  7. Piecz zapiekankę przez około 20 minut. Po upieczeniu daj jej około 15 minut, by odpoczęła - dopiero po tym czasie pokrój ją i przełóż na talerze. Dzięki temu będzie się lepiej trzymać i wyglądać apetyczniej. Smacznego!

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Składniki:

  • 3 szklanki makaronu,
  • puszka pomidorków bez skórki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwona papryka,
  • zielona fasolka szparagowa (może być mrożona),
  • 1 duża cukinia,
  • sól, pieprz,
  • ¼ szklanki startego sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na dużej patelni podsmaż na oleju cebulę. Dodaj resztę pokrojonych warzyw, pomidory w puszce i duś, aż warzywa nieco zmiękną. Dopraw według uznania.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż makaron i warzywa w pomidorach. Górę posyp startym serem.
  5. Piecz zapiekankę z makaronem w piekarniku przez 25 minut, aż góra będzie pięknie zrumieniona. Smacznego!
Reklama

Więcej pysznych przepisów na zapiekanki z makaronu:

Reklama
Reklama
Reklama