Reklama

Dania wigilijne Magdy Gessler zrobią wrażenie na twoich gościach! Restauratorka przygotowała mnóstwo ciekawych, świątecznych przepisów - w naszym zbiorze znajdziesz nowe, odmienione warianty tradycyjnych dań, którymi możesz urozmaicić wigilijną kolację. Nawiązują one do klasycznych receptur, ale łączą w sobie tradycję z nowoczesnością - Magda Gessler urozmaiciła przepisy nietypowymi dodatkami.

Reklama

Wśród potraw Magdy Gessler na święta znajdziesz zarówno przepisy na wigilijne zupy, przystawki i dania główne jak i te, które możesz zaserwować w drugi i trzeci dzień świąt podczas rodzinnych śniadań, obiadów i kolacji.

Może w Wigilię podasz zupełnie nową wersję karpia na słodko i aromatyczną zupę rybną? A w Boże Narodzenie na stole pojawi się kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym?

Przepis na kotlety z karpia według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • 20 dag bryndzy podhalańskiej,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • mąka do oprószenia ryby,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
  2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
  3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
  4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
  5. Odłóż na parę godzin.
  6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
  7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
  8. Musisz bardzo starannie panierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
  9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Przepis na przystawkę ze śledziem według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 300 g piklinga,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,
  • cukier,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  2. Piklinga oczyść ze skóry i ości.
  3. Zmiel razem z żółtkami.
  4. Do masy dodaj majonez, koncentrat pomidorowy i ucieraj, aż masa stanie się pulchna.
  5. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  6. Farsz nakładaj do połówek białek.
  7. Gotowe jajka ułóż na półmisku na liściach sałaty.
  8. Posyp czerwonym pieprzem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska". Publikacja za zgodą wydawcy

Reklama

Świąteczne przepisy Magdy Gessler:

Reklama
Reklama
Reklama