Reklama

Zbliżające się chłodne dni niemal zachęcają do tego, aby przygotowywać zdrowe i rozgrzewające jesienne zupy. Bogactwo składników użytych do ich przygotowania sprawia, że jest ona najbardziej kompletnym i zbilansowanym daniem.

Reklama

Dzięki warzywom dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych, a także dużo błonnika. Ponadto zupy jesienne są sycące, doskonale zaspokajają głód i rozgrzewają organizm. A poza tym są tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Spis treści:

  1. Zupa pomidorowa z grzankami
  2. Zupa gulaszowa
  3. Zupa grzybowa ze śmietaną
  4. Zupa fasolowa
  5. Zupa dyniowa na ostro

Jesienne zupy: rozgrzewająca zupa pomidorowa z grzankami

Zupa pomidorowa w wersji jesiennej jest wzbogacona aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak kurkuma, ostra papryczka czy imbir.

Składniki:

  • 500 ml bulionu,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • przecier pomidorowy,
  • kawałek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryczka mielona,
  • łyżka kurkumy,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj w rondelku.
  2. Dodaj pomidory w puszce i przecier pomidorowy.
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
  4. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  5. Chłodną zupę zmiksuj blenderem, dodaj łyżkę oliwy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir.
  6. Zupę jeszcze raz podgrzej. Chleb tostowy pokrój na małe kawałki i podpraż na suchej patelni.
  7. Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i udekoruj kleksem śmietany.
jesienne zupy zupa pomidorowa

fot. Jesienne zupy: zupa pomidorowa/Adobe Stock, Iryna Melnyk

Jesienne zupy: zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa sprawdza się nie tylko jako pierwsze danie, ale także jako główna potrawa obiadowa. Doskonale komponuje się z wyrazistymi, korzennymi smakami.

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki,
  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 papryki (żółta i czerwona),
  • ostra papryczka,
  • puszka pomidorów krojonych w puszcze,
  • koncentrat pomidorowy,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • sól, pieprz, papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, aby się zrumieniło.
  2. Przełóż do garnka. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj do mięsa.
  3. Zalej wszystko bulionem i zagotuj.
  4. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w większą kostkę.
  5. Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę.
  6. Gdy mięso będzie już delikatnie miękkie, dodaj ziemniaki, a po chwili paprykę.
  7. Na końcu dodaj pomidory oraz koncentrat. Dodaj kurkumę, kardamon i dopraw do smaku.
  8. Gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z grzankami.
jesienne zupy zupa gulaszowa

fot. Jesienne zupy: zupa gulaszowa/Adobe Stock, Monika

Jesienne zupy: zupa grzybowa

Kto nigdy nie zbierał grzybów, niech pierwszy rzuci podgrzybka na patelnię. Zupa grzybowa najlepiej wychodzi ze świeżych grzybów, ale możesz użyć też tych suszonych. To prawdziwy skarb jesieni - sięgaj po niego tak często, jak tylko możesz.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 400 g grzybów,
  • cebula,
  • mielony imbir (szczypta),
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie opłucz, pokrój w paski lub ćwiartki, przełóż do rondelka i lekko podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną cebulę i chwilę podsmażaj.
  2. Dodaj bulion, zagotuj całość i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym imbirem.
  3. Gotową zupę jesienną rozlej do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
jesienne zupy zupa grzybowa

fot. Jesienne zupy: zupa grzybowa/Adobe Stock, lilechka75

Jesienne zupy: zupa fasolowa

Zupa fasolowa to pyszna i rozgrzewająca propozycja, która jest na tyle sycąca, że spokojnie może stanowić pełnowartościowe danie główne.

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli konserwowej,
  • pół jabłka,
  • 1,5 l bulionu,
  • cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • śmietana do dekoracji,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj fasolę, obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z imbirem. Dodaj do zupy.
  4. Całość gotuj ok. 15 minut i wystudź.
  5. Następnie zblenduj na gładki krem i jeszcze raz zagotuj.
  6. Dopraw do smaku i gotuj ok. 5 minut. Podawaj samodzielnie, z grzankami lub posiekaną natką pietruszki.
jesienne zupy zupa fasolowa

fot. Jesienne zupy: zupa fasolowa/Adobe Stock, Daniel Vincek

Jesienne zupy: pikantna zupa dyniowa

Zupa dyniowa to prawdziwa królowa jesieni. W wersji pikantnej ma jeszcze więcej intensywnego smaku. Podawaj ją w towarzystwie grzanek albo kawałków mozzarelli.

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki startego imbiru,
  • pieprz kajeński,
  • śmietana,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę podsmaż na oliwie razem ze startym imbirem.
  2. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę.
  3. Następnie dodaj kawałki dyni i dopraw do smaku.
  4. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem i zagotuj.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie, wystudź zupę, a następnie zmiksuj ją na gładki krem.
  6. Jeszcze raz zagotuj i dopraw, jeśli czujesz, że czegoś brakuje.
  7. Jesienną zupę przełóż do misek, udekoruj kleksem ze śmietany i posyp delikatnie pieprzem kajeńskim.
jesienne zupy zupa dyniowa na ostro

fot. Jesienne zupy: zupa dyniowa na ostro/Adobe Stock, nerudol

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.09.2017.

Reklama

Zobacz także inne przepisy na jesienne zupy:

Reklama
Reklama
Reklama