Reklama

Dynia Muscat to dość popularna odmiana dyni o charakterystycznym, żebrowatym kształcie i zielonej barwie. Ma lekko słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ, który świetnie nadaje się do wielu potraw na słodko i na słono.

Reklama

Z tego powodu cieszy się uznaniem wśród szefów kuchni na całym świecie. Muskat możesz przyrządzić na wiele sposobów - ta odmiana dyni będzie idealnie smakować w formie zupy, dania głównego, deseru, a także sprawdzi się w przetworach z dyni.

Spis treści:

  1. Kremowa zupa z dyni Muscat
  2. Dynia Muscat: przepis na makaron z sosem dyniowym
  3. Ciasto z dyni Muscat
  4. Dynia Muscat: przepis na dżem

Kremowa zupa z dyni Muscat

Zupa dyniowa to bezsprzecznie królowa jesieni. Możesz ją przygotować w wersji łagodnej lub na ostro, z dodatkiem papryczki chili lub pieprzu cayenne. Najlepsza zupa z dyni wychodzi z tej upieczonej wcześniej w przyprawach.

Składniki:

  • 1.5 kg obranej dyni Muscat bez miąższu,
  • 300 g papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 60 ml mleka kokosowego,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka imbiru (mielonego lub startego),
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i paprykę pokrój w większe kawałki, a następnie włóż do miski. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  2. Posyp mieloną papryką, solą i pieprzem, polej oliwą i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były obtoczone w przyprawach.
  3. Przełóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25 minut, aby warzywa zmiękły i lekko się zarumieniły.
  4. Gorące, upieczone warzywa przełóż do rondelka i zalej zimnym bulionem. Następnie zblenduj całość na gładki krem.
  5. Dodaj sól, pieprz, resztę przypraw oraz sok z cytryny, a następnie zagotuj. Pod koniec wlej mleko kokosowe.
  6. Podawaj z gorącymi grzankami lub serem mozzarella.
dynia muscat przepisy zupa krem

fot. Zupa z dyni Muskat/Adobe Stock, Natalia Klenova

Dynia Muscat: przepis na makaron z sosem dyniowym

Przepisy na dynię Muscat to przede wszystkim pyszne, kremowe i aksamitne sosy, którymi możesz polać makaron lub które śmiało możesz podawać z ryżem.

Składniki:

  • 600 g dyni Muscat (obranej i z wydrążonym gniazdem nasiennym),
  • makaron tagliatelle,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 duże papryki,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • po łyżce tymianku i rozmarynu,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • łyżka parmezanu lub grana padano,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Dynię i paprykę pokrój w kawałki, skrop oliwą i przełóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
  3. Włóż do piekarnika (180 stopni) na 25 minut.
  4. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Upieczone warzywa przełóż do miski, zalej zimnym bulionem i zblenduj na gładko.
  6. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i mieszaj, aż całość mocno się zrumieni.
  7. Następnie dodaj zblendowane warzywa, przyprawy i wszystko wymieszaj.
  8. Na patelnię przełóż ugotowany makaron i mieszaj tak długo, aż sos dobrze się z nim połączy.
  9. Przełóż na talerze i udekoruj serem oraz natką pietruszki.
dynia muscat przepisy sos do makaronu

fot. Makaron z sosem z dyni Muscat/Adobe Stock, Jenifoto

Ciasto z dyni Muscat

Prowansalski smak dyni Muscat idealnie sprawdza się do przygotowania aromatycznych, jesiennych deserów. Z jej pomocą zaskoczysz swoich domowników i gości pysznym, cynamonowym wypiekiem. Pomysłów na potrawy z dyni jest mnóstwo, a ciasta to prawdziwa jesienna klasyka.

Składniki:

  • 300 g purée z pieczonej dyni,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 200 g masła,
  • 180 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka cynamonu,
  • skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni przygotujesz, obierając dynię, krojąc ją na kawałki i piekąc 25 minut w 180 stopniach, a następnie blendując na gładko.
  2. Do ciasta potrzebne będzie purée w temperaturze pokojowej.
  3. Masło rozpuść w rondelku na ogniu lub w kąpieli wodnej i dodaj oba cukry.
  4. Mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści, a następnie odstaw z ognia.
  5. Purée z dyni przełóż do dużej miski, dodaj masło, żółtka i wymieszaj.
  6. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodaj je do masy dyniowej.
  7. Mąkę wymieszaj z sodą, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Wymieszaj bardzo delikatnie silikonową szpatułką.
  8. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 50 minut. Piecz do suchego patyczka.
dynia muscat przepisy na ciasto

fot. Ciasto z dyni Muscat/Adobe Stock, Jenifoto

Dynia Muscat: przepis na dżem

Odmiana Muscat świetnie sprawdza się także do przygotowania pysznych, jesiennych przetworów. Dżem z dyni będzie idealny do gofrów, naleśników czy słodkich placków. Dynia Muscat ma francuski, lekko melonowy smak, dzięki czemu pomoże odczarować chłodne, jesienne wieczory.

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni,
  • 350 g drobnego cukru,
  • skórka i sok z dwóch pomarańczy,
  • 2 łyżki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Surową dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do rondelka.
  2. Dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy, a następnie zasyp cukrem i zagotuj całość.
  3. Uważaj, aby dynia ani cukier się nie przypaliły. Gotuj ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
  4. Kiedy cukier się rozpuści, a dynia zmięknie i lekko rozpadnie, dodaj cynamon, dokładnie zamieszaj całość i przełóż do wyparzonych słoików.
  5. Zakręć i zapasteryzuj.
dynia muscat przepisy dżem

fot. Dżem z dyni Muscat/Adobe Stock, tbralnina

Reklama

Zobacz także podobne przepisy na dania z dyni:

Reklama
Reklama
Reklama