Reklama

Przetwory z derenia pysznie smakują w połączeniu ze słodkim pieczywem lub deserami. Owoce derenia mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu wspierają odporność i chronią przed sezonowymi infekcjami. Możesz je wykorzystać do przygotowania słodko-kwaśnej konfitury z derenia, syropów oraz nalewek. Do czego jeszcze wykorzystać dereń jadalny?

Reklama

Spis treści:

  1. Dżem z derenia
  2. Kompot z derenia
  3. Nalewka z derenia (dereniówka)

Dżem z derenia

Domowe przetwory to przede wszystkim pyszne dżemy. Do ich przygotowania najlepiej wybierać dojrzałe owoce derenia, a przed ich przerobieniem warto dodatkowo je wyparzyć.

Składniki:

  • kilogram owoców derenia jadalnego,
  • 400 g drobnego cukru (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie przetwory).

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj, a następnie przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Uzyskaną pulpę przełóż do rondelka.
  2. Zasyp cukrem i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje i stanie się bardziej jednolita.
  3. Jeśli chcesz, aby gotowy dżem był bardziej gęsty i sprężysty, możesz dodać do masy pektyny i zagotować jeszcze raz całość.
  4. Przełóż do wyparzonych, suchych słoików i szczelnie zakręć, a następnie postaw słoiki "na głowach". Dzięki temu nie musisz ich pasteryzować.
Dereń przetwory dżem z derenia

fot. Dereń przetwory: dżem z derenia/Adobe Stock, Maria

Kompot z derenia

Lekko kwaskowaty kompot lub sok z derenia to idealny napój, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Zawiera dużo witaminy C, a dodatkowo pomaga walczyć z takimi chorobami, jak anemia. Warto więc włączyć go do codziennej diety.

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia,
  • 200 g cukru,
  • 750 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte owoce umieść w słoiku.
  2. Wodę z cukrem zagotuj w rondelku. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż powstanie gęsty syrop.
  3. Tak przygotowaną mieszanką zalej owoce i szczelnie zamknij słoik. Zapasteryzuj lub postaw do góry dnem, aby zakrętka mocno się zassała.
  4. Do kompotu możesz dodać też inne owoce, np. gruszki.
Dereń przetwory kompot z derenia

fot. Dereń przetwory: kompot z derenia/Adobe Stock, Anzhela

Nalewka z derenia

Dereniówka, czyli nalewka z derenia, nie jest najłatwiejsza w przygotowaniu, jednak jej smak jest tego wart. Ten jesienny trunek ma intensywnie czerwony kolor i świetnie pasuje do słodkich wypieków.

Składniki:

  • 4 kg owoców dojrzałego derenia,
  • 1,5 kg cukru,
  • 2 l wódki,
  • 2 l spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte owoce przełóż do miski i lekko zgniataj, aż puszczą jak najwięcej soku.
  2. Następnie przełóż do słoja i zalej mieszanką wódki oraz spirytusu.
  3. Zamknij słój, potrząśnij nim lekko, aby składniki w środku się wymieszały, a następnie odstaw na ok. miesiąc w ciepłe miejsce. W tym czasie owoce puszczą sok, a smaki się połączą.
  4. Następnie odcedź i przelej alkohol do osobnego naczynia. W słoiku zostaw tylko owoce.
  5. Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przykryj słój ściereczką i odstaw na ok. tydzień.
  6. Naczynie z alkoholem szczelnie zamknij i odstaw.
  7. Po kolejnym tygodniu owoce przecedź i przeciśnij przez sito, a uzyskaną mieszankę połącz z alkoholem. Zamknij słój i odstaw na kolejny tydzień.
  8. Po tym czasie możesz sklarować nalewkę, przelać ją do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Dereń przetwory nalewka z derenia

fot. Dereń przetwory: nalewka dereniówka/Adobe Stock, Pixel-Shot

Reklama

Zobacz także inne pomysły na owocowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama