Soczewica: przepisy na pyszne dania z soczewicą

soczewica przepisy fot. Adobe Stock
Soczewica, przepisy na którą znajdziesz poniżej, to bardzo przydatna w kuchni roślina. Doskonale zastąpi w potrawach mięso. Zrób z niej zupę lub wegetariańskie kotleciki.
Urszula Wilczkowska / 16.01.2020 15:14
soczewica przepisy fot. Adobe Stock

Nie ma chyba tak niedocenionej ostatnio rośliny strączkowej jak soczewica. Przepisy, które zwykle goszczą w naszych kuchniach to głównie pierogi lub zupa z soczewicy. Tymczasem ta roślina daje naprawdę dużo możliwości w kuchni: od kotletów i placków, po nawet wegetariański zamiennik dla mięsa mielonego.

Warto też zapoznać się z wartościami odżywczymi soczewicy.

Jak gotować soczewicę?

Smak soczewicy zaczyna się już w garnku. Należy pamiętać, by jej zbyt wcześnie nie posolić - wtedy stanie się twarda i nie będzie się nadawać do wielu potraw. Musisz też pamiętać, by jej nie przegotować. Szczególnie czerwona soczewica bardzo łatwo się rozpada i może się zdarzyć, że zamiast pojedynczych ziarenek będziesz mieć papkę.

Nasza rada? Cały czas kontroluj jej konsystencję. Jeśli czujesz, że już jest gotowa, osól ją, wyłącz palnik i daj jej dojść przez jakieś 10 minut.

Soczewica: przepisy

Wspomniałyśmy wcześniej o alternatywie dla mięsa mielonego, którą w domowym zaciszu możesz przygotować w domu. Wiele osób pewnie złapałoby się w tym momencie za głowę, jednak gwarantujemy, że warto spróbować i wykorzystać to niemięso np. w spaghetti bolognese!

Nie potrzebujesz do tego wyszukanych składników ani sprzętu. Oprócz ugotowanej soczewicy będziesz potrzebować:

  • nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • czosnku i cebuli w proszku,
  • papryki wędzonej w proszku,
  • soli i duuużo świeżo zmielonego pieprzu.

Wszystko przesmaż razem na patelni. Możesz dodać odrobinę aromatu dymu wędzarniczego. Następnie użyj tak przygotowanej soczewicy w lazanii lub innej zapiekance. Smacznego!

Jeśli w twojej kuchni zalega soczewica, przepisy, które przygotowałyśmy, pomogą ci ją wykorzystać:

Sałatka z soczewicy z warzywami i smażonym serem. Idealna do pracy!
Sałatka z soczewicy z warzywami i smażonym serem. Idealna do pracy!
Sałatka z soczewicy to chyba najszybszy sposób na sycącą przekąskę do pracy. Dodaj do niej pomidory, sałatę oraz pestki granatu.
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewająca i pyszna
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewająca i pyszna
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami to bardzo sycąca propozycja na obiad. Dodaj do niej kalafior, pomidory i kilka ziemniaków.
Zupa z czerwonej soczewicy. Idealny szybki i sycący obiad
Zupa z czerwonej soczewicy. Idealny szybki i sycący obiad
Zupa z czerwonej soczewicy to ekspresowe danie, które zasmakuje każdemu niejadkowi. Jest bardzo treściwa i bogata w warzywa.
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
Pierogi z soczewicą. Pyszna alternatywa dla mięsnego farszu
Pierogi z soczewicą. Pyszna alternatywa dla mięsnego farszu
Pierogi z soczewicą są sycące i zdrowe. Skup się na tym, aby ciasto było elastyczne i nie za grube - wymaga to więcej czasu, ale satysfakcja gwarantowana. Z podanych składników powinnaś otrzymać ok. 30 sztuk.
Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na pierogi w wersji fit: są z ciasta gryczanego, a farsz wykonaj z soczewicy i jarmużu!
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie
Ta przekąska zachwyci nie tylko wegetarian: wypróbuj placki z soczewicy z warzywną salsą!
Pierogi razowe z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi razowe z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi razowe to pomysł na pyszny obiad!
Placki z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Placki z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym!
Pasztet z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Wegetariański przepis - nie tylko na Wielkanoc!
Sałatka z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Zawiera wiele składników - np. ziemniaki, groszek, marchewkę i jajka!
Pierogi z dynią i z czerwoną soczewicą
Pierogi z dynią i z czerwoną soczewicą
Pierogi z dynią i z czerwoną soczewicą są dość pikantne.
Curry z soczewicą - przepis
Curry z soczewicą - przepis
Curry z soczewicą to pomysł na szybki obiad, który przygotujesz w niecałe pół godziny!
Bułeczki kukurydziane z soczewicą - przepis
Bułeczki kukurydziane z soczewicą - przepis
Bułeczki kukurydziane z soczewicą to wspaniała wegetariańska przekąska dla każdej z nas!
Zupa z soczewicą - przepis
Zupa z soczewicą - przepis
Soczewica jest popularna w kuchni wegetariańskiej ponieważ zawiera dużo białka (ok. 25 proc.). Dostarcza też sporo fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin z grupy B.
Zupa z soczewicy z curry i czosnkowymi grzankami
Zupa z soczewicy z curry i czosnkowymi grzankami
Zupę z soczewicy dodatkowo możesz doprawić łyżeczką zmielonego kminu rzymskiego
Tagi: soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA