Czy wiesz, że kalafior można jeść na surowo? Surowy kalafior doskonale nadaje się do sałatek, które z kolei mogą być świetną przekąską oraz dodatkiem do dań głównych. Kalafior ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów, a spożywany na surowo zachowuje je wszystkie. Smak kalafiora podkreślają przyprawy oraz świeże warzywa. Zobacz nasze propozycje na sałatkę z surowym kalafiorem. Możesz go łączyć z dodatkiem majonezu lub użyć czubatej łyżki gęstego jogurtu.
Spis treści:
- Sałatka z surowego kalafiora na ostro
- Sałatka z surowego kalafiora i papryki
- Sałatka z blanszowanego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora na ostro
Smak surowego kalafiora jest bardzo neutralny, dlatego warto dodatkowo wzbogacić go przyprawami. Ta pożywna sałatka w nieco ostrzejszej wersji będzie doskonale pasować do dań obiadowych, ale będzie też idealną popołudniową przekąską. Kalafior curry sprawdza się też jako dodatek do placków warzywnych.
Składniki:
- ok. 600 g kalafiora,
- 2 ząbki czosnku,
- mała papryka czerwona,
- pęczek szczypiorku,
- cebula,
- łyżka oliwy lub oleju,
- łyżeczka curry,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Różyczki surowego kalafiora umieść w malakserze lub misie blendera i zmiksuj - kalafior musi mieć kształt i wielkość ziarenek ryżu.
- Przełóż do miski. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z curry i papryczką, a następnie dodaj do sałatki i dobrze wymieszaj. Możesz to zrobić dłońmi (pamiętaj o założeniu rękawiczek - curry mocno barwi).
- Gotową mieszankę posyp szczypiorkiem.
fot. Sałatka z surowego kalafiora: kalafior curry/Adobe Stock, Inga
Sałatka z surowego kalafiora i sera feta
Jeśli nie lubisz ostrych smaków, możesz sięgnąć po łagodniejszą propozycję. Możesz gotową sałatkę z surowym kalafiorem polać sosem z jogurtem naturalnym, łyżką majonezu albo z niego zrezygnować.
Składniki:
- główka surowego kalafiora,
- 5 łyżek komosy ryżowej,
- 150 g sera feta,
- mała papryka czerwona i zielona,
- mix sałat,
- sól i pieprz,
- słodka papryka,
- prażone pestki słonecznika,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Wrzuć do malaksera i zmiksuj na kształt ziarenek ryżu.
- Możesz też użyć surowego kalafiora startego na tarce.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę, a mix sałat lekko posiekaj.
- Fetę pokrój na drobną kostkę lub rozkrusz w palcach.
- Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i opłucz wodą.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i delikatnie, ale dobrze wymieszaj.
- Dopraw do smaku i posyp prażonym słonecznikiem.
- Jeśli chcesz przygotować sos, wymieszaj jogurt naturalny z ulubionymi przyprawami i połącz z sałatką.
fot. Sałatka z surowego kalafiora/Adobe Stock, Bart
Sałatka z blanszowanego kalafiora
Jeśli nie masz jeszcze zaufania do surowego kalafiora, przygotuj sałatkę z lekko zblanszowanymi różyczkami. Dzięki temu nie będziesz musiała ich rozdrabniać. Kalafior to dość twarde warzywo, blanszowanie lekko je zmiękczy.
Składniki:
- główka średniego kalafiora,
- puszka ciecierzycy,
- natka pietruszki,
- średnia czerwona papryka,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- słodka papryka,
- łyżka posiekanego świeżego koperku,
- łyżeczka tymianku i rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki, a następnie zblanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku.
- Gotowe, odcedzone różyczki kalafiora przełóż do miski.
- Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do miski.
- Składniki sosu, czyli oliwę oraz przyprawy, połącz w miseczce, a następnie polej gotową sałatkę z surowym kalafiorem.
- Podawaj z ciepłymi grzankami i garścią świeżego koperku.
fot. Sałatka z kalafiora/Adobe Stock, siajames
Czytaj także:
Kiszony kalafior
Sos do kalafiora na bazie jogurtu
3 pomysły na zupę kalafiorową