Jeśli nie masz zbyt wielu gości, bez problemu przygotujesz udane rodzinne spotkanie w domu. Zadbaj tylko o elegancką oprawę godną tej wyjątkowej uroczystości i podaj kilka wybornych potraw, a wszyscy będą zachwyceni.
Szparagi w białym sosie
Przygotowanie – 35 min.
1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 3 duże pęczki białych szparagów
- 35 dag masła
- 7 żółtek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek wody
- cukier
- sól
- biały pieprz
- Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce, obierz łodygi, powiąż w pęczki. Ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru i łyżeczki masła.
- Pozostałe masło roztop w rondelku, gdy zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i usuń pianę.
- Żółtka ubij na parze z sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem. Ubijając, dodawaj porcjami stopione masło.
- Przygotowany sos dopraw, polej nim gorące szparagi.
Zobacz także:
Aromatyczny rosół z kaczki
Przygotowanie – 2 godz.
1 porcja – ok. 150 kcal
Składniki na 12 porcji:
- porcja rosołu (otrzymasz ją po wycięciu z tuszki kaczej piersi i udek)
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- goździk
- natka
- sól
- pieprz
- Mięso zalej ok. 4 l zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj sól, pieprz, gotuj na małym ogniu ok. godziny.
- Dodaj obraną marchew, pietruszkę, seler i pół cebuli. Gotuj, aż warzywa będą prawie miękkie.
- Dodaj opieczoną cebulę i goździk. Gotuj jeszcze 15 min. Warzywa i mięso wyjmij. Rosół dopraw, podawaj z makaronem, posyp natką.
Faszerowane gruszki na gorąco
Przygotowanie i pieczenie – 40 min.
1 porcja – ok. 170 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 6 twardych gruszek, najlepiej konferencji
- 25 dag sera pleśniowego, np. gorgonzola
- 2 łyżki śmietany
- 5 dag orzechów włoskich
- 6 plastrów bekonu
- Gruszki umyj, możesz obrać. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, łyżeczką wydrąż gniazdko nasienne. Podpiecz na grillu lub w piekarniku.
- Ser pokrusz, wymieszaj ze śmietaną i posiekanymi orzechami.
- Farsz nałóż do gruszek. Na wierzchu każdej połóż pokrojony bekon. Piecz ok. 10 min w temp. 180 st. C.
Biały tort z truskawkami
Przygotowanie i pieczenie – 90 min.
1 porcja – ok. 360 kcal
SKłADNIKI na 12 porcji:
Na ciasto:
- 6 jajek
- 15 dag cukru pudru
- po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 200 ml naparu herbaty
- łyżka soku z cytryny
- łyżka żelatyny
- 500 ml kremówki
- 10 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 10 dag truskawek
- 20 dag truskawek
- 10 dag wiórków kokosowych
- Żółtka utrzyj z 1/3 cukru pudru. Białka ubij z pozostałym pudrem. Przesiej do nich mąkę, dodaj masę żółtkową, wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 40 min w temp. 160 st. C. Ostudź, przekrój na 3 krążki.
- Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Odłóż 1/4 masy i wymieszaj z 10 dag przetartych truskawek. Połącz z łyżką rozpuszczonej żelatyny.
- Pozostałą bitą śmietanę wymieszaj z resztą rozpuszczonej żelatyny.
- Krążki ciasta nasączaj herbatą z sokiem z cytryny i przekładaj najpierw kremem truskawkowym, a potem bitą śmietaną.
- Boki i wierzch tortu posmaruj pozostałą bitą śmietaną. Obsyp wiórkami kokosowymi, udekoruj połówkami truskawek.
Zobacz także:
Cielęcina z pomarańczami
Przygotowanie i pieczenie – 40 min.
1 porcja – ok. 170 kcal
Składniki na 12 porcji:
- ok. 2,2 kg cielęciny na pieczeń
- 1 łyżka octu
- sok z cytryny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3–4 goździki
- 2 listki laurowe
- masło do smażenia
- 2 cebule
- 4 pomarańcze
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- Mięso natrzyj octem, sokiem, solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarnami ziela i goździkami. Obłóż listkami laurowymi, wstaw na noc do lodówki.
- Mięso zrumień na maśle. Przełóż do brytfanny, posyp cebulą, polej sokiem z jednej pomarańczy wymieszanym ze startą skórką i cukrem. Przykryj, piecz ok. 70 min w temp. 200 st. C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
- Pomarańcze wyszoruj, pokrój w cząstki. Obłóż nimi mięso, piecz 15 min.