Kuchnia indyjska - przepisy na najpopularniejsze dania

Kuchnia indyjska przepisy fot. Adobe Stock, vm2002
Do najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej należą: butter chicken i paneer tikka masala. W naszym zestawieniu znajdziesz również przepis na pierożki samosa czy mango lassi.
Małgorzata Machnicka / 28.10.2021 09:36
Kuchnia indyjska przepisy fot. Adobe Stock, vm2002

Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna - w zależności od regionu bywa oparta na mięsie, chlebkach naan i ciężkich, gęstych sosach (północne Indie) albo warzywach strączkowych, ryżu basmati i mleku kokosowym (Indie południowe).  

Ogromną rolę pdgrywają przyprawy, które nie tylko wpływają na smak, ale mają działanie lecznicze (zgodnie z Ajurwedą)Dominuje kurkuma, kumin, kardamon, świeży imbir, czosnek, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki, kolendra, cynamon. Najpopularniejszą mieszanką przypraw jest garam masala. 

Spis treści:

  1. Dal z soczewicy
  2. Paneer tikka masala
  3. Butter chicken
  4. Mango lassi
  5. Pakora 
  6. Samosa

Przepis na dal z soczewicy

Dal z soczewicy to tradycyjna zupa indyjska, na tyle gęsta, że bardziej przypomina jednogarnkowe danie. Przygotowywany jest na bazie czerwonej soczewicy i podawany z ryżem basmati lub chlebem indyjskim np. chlebkiem naan.

Skła​dniki:

  • 300 g soczewicy czerwonej,
  • 1 batat,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka garam masala
  • 200 ml passaty,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • świeża limonka (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę w kostkę i chwilę przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i batata obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę.
  2. Dodaj soczewicę i wszystkie przyprawy. 
  3. Całość zalej bulionem i passatą pomidorową. 
  4. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  5. Całość dopraw śmietaną i sokiem z limonki.
  6. Podawaj z cząstką limonki, świeżą kolendrą i posiekanym chili.

dal przepis
fot. dal z soczewicy/Adobe Stock, Joanna Tkaczuk

Przepis na paneer tikka masala

Tikka masala to zdecydowanie najpopularniejszy sos kuchni indyjskiej. Przygotowywany jest na bazie pomidorów i cebuli z dodatkiem tradycyjnych przypraw. 

Paneer to klasyczny indyjski ser przygotowywany z pełnotłustego, krowiego mleka. Możesz go kupić w sklepie z orientalną żywnością albo przygotować samodzielnie w domu.

Składniki:

  • 400 g sera paneer,
  • 100 ml jogurtu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 1 cebula,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dodaj do niej ser paneer pokrojony w kostkę. Odstaw do lodówki na godzinę.
  2. W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek, a po kolejnej wszystkie przyprawy. Smaż całość przez 2 minuty. 
  3. Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. 
  4. Dodaj ser i gotuj całość przez 2-3 minuty.
  5. Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.

przepis na paneer tikka masalafot. paneer tikka masala/Adobe Stock, rakeshpicholiya

Przepis na butter chicken

Butter chicken to kawałki kurczaka (dokładnie udek) w pomidorowo-maślanym sosie.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka bez kości,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zamarynowania mięsa: kurczaka pokrój w grubszą kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj jogurt, sok z cytryny, wciśnij ząbki czosnku, zetrzyj łyżeczkę imbiru oraz dodaj wszystkie przyprawy.
  2. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Na patelni rozgrzej masło i smaż kurczaka na złoto. Zdejmij mięso z patelni.
  4. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmaż i dodaj pomidory razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż całość przez 3-4 minuty. Dodaj nerkowce i gotuj wszystko przez 20 minut. 
  6. Zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj śmietanę i łyżkę masła.
  7. Do sosu przełóż kurczaka i gotuj wszystko razem przez 5 minut

butter chicken przepisfot. butter chicken/Adobe Stock, Bart

Przepis na mango lassi

Mango lassi to przyjemnie orzeźwiający napój na bazie jogurtu i mango. Nie tylko gasi pragnienie, ale łagodzi pikantność potraw, z których słynie kuchnia indyjska.

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz mango. Wyjmij pestki i przełóż miąższ do blendera.
  2. Dodaj jogurt, mleko, miód i kardamon.
  3. Zmiksuj całość i wstaw do lodówki.
  4. Podawaj mocno schłodzone, z listkami mięty.

mango lassi przepisfot. mango lassi/Adobe Stock, Vladislav Nosik

Przepis na pakory

Pakora to warzywa obtoczone w mące z ciecierzycy i usmażone na głębokim tłuszczu. Najczęściej wykorzystywany jest kalafior, ale sprawdzi się również papryka, cebula, brokuły.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki,
  • 1 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól do smaku.
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj, rozdziel na różyczki i wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Paprykę pokrój w grubą kostkę a cebulę w ósemki.
  3. Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z wodą, wszystkimi przyprawami i solą.
  4. W rondelku rozgrzej olej. 
  5. Kawałki warzyw maczaj w cieście a następnie wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoto.
  6. Podawaj z sosem miętowym.

pakora przepisfot. pakora/Adobe Stock, zoryanchik

Przepis na pierożki samosa

Samosa to pierożki przygotowywane z ciasta z mąki pszennej i wypełnione warzywnym, ziemniaczano-groszkowym farszem. 

Składniki na ciasto i farsz:

  • 600 g ziemniaków,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczki chili w proszku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 papryczka chili.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do wystygnięcia, a następnie rozgnieć tłuczkiem na puree.
  2. Cebulę pokój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż 2 minuty.
  3. Dodaj całość do ziemniaków razem z sokiem z cytryny i groszkiem.
  4. Czas na ciasto: wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z niego koła o średnicy około 10 cm i przetnij każde na pół. Weź półkole i zlep prosty brzeg wzdłuż.
  6. Napełnij ciasto farszem i zlep, formując trójkąt.
  7. Pierożki samosa smaż na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty. Wyjmuj na ręcznik papierowy.

przepis na samosęfot. samosa/Adobe Stock, somegirl

Czytaj także:

Kurczak tikka masala - przepis na danie z kuchni indyjskiej
Kurczak tikka masala - przepis na danie z kuchni indyjskiej
Kurczak tikka masala to jednogarnkowe danie na bazie sosu pomidorowego i orientalnych przypraw. Pochodzi z kuchni angielskiej, opartej na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Indyjskie pierożki samosa - przepis składniki i przygotowanie
Indyjskie pierożki samosa - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne, wypełnione szynką i warzywami!

Redakcja poleca

REKLAMA