Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna - w zależności od regionu bywa oparta na mięsie, chlebkach naan i ciężkich, gęstych sosach (północne Indie) albo warzywach strączkowych, ryżu basmati i mleku kokosowym (Indie południowe).
Ogromną rolę pdgrywają przyprawy, które nie tylko wpływają na smak, ale mają działanie lecznicze (zgodnie z Ajurwedą). Dominuje kurkuma, kumin, kardamon, świeży imbir, czosnek, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki, kolendra, cynamon. Najpopularniejszą mieszanką przypraw jest garam masala.
Spis treści:
Przepis na dal z soczewicy
Dal z soczewicy to tradycyjna zupa indyjska, na tyle gęsta, że bardziej przypomina jednogarnkowe danie. Przygotowywany jest na bazie czerwonej soczewicy i podawany z ryżem basmati lub chlebem indyjskim np. chlebkiem naan.
Składniki:
- 300 g soczewicy czerwonej,
- 1 batat,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka garam masala
- 200 ml passaty,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietany 18%,
- świeża limonka (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę w kostkę i chwilę przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i batata obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę.
- Dodaj soczewicę i wszystkie przyprawy.
- Całość zalej bulionem i passatą pomidorową.
- Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Całość dopraw śmietaną i sokiem z limonki.
- Podawaj z cząstką limonki, świeżą kolendrą i posiekanym chili.
fot. dal z soczewicy/Adobe Stock, Joanna Tkaczuk
Przepis na paneer tikka masala
Tikka masala to zdecydowanie najpopularniejszy sos kuchni indyjskiej. Przygotowywany jest na bazie pomidorów i cebuli z dodatkiem tradycyjnych przypraw.
Paneer to klasyczny indyjski ser przygotowywany z pełnotłustego, krowiego mleka. Możesz go kupić w sklepie z orientalną żywnością albo przygotować samodzielnie w domu.
Składniki:
- 400 g sera paneer,
- 100 ml jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 50 ml soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 2 puszki pomidorów,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dodaj do niej ser paneer pokrojony w kostkę. Odstaw do lodówki na godzinę.
- W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek, a po kolejnej wszystkie przyprawy. Smaż całość przez 2 minuty.
- Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Dodaj ser i gotuj całość przez 2-3 minuty.
- Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
fot. paneer tikka masala/Adobe Stock, rakeshpicholiya
Przepis na butter chicken
Butter chicken to kawałki kurczaka (dokładnie udek) w pomidorowo-maślanym sosie.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka bez kości,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka garam masala,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 100 ml śmietany 18%,
- garść orzechów nerkowca,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zamarynowania mięsa: kurczaka pokrój w grubszą kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj jogurt, sok z cytryny, wciśnij ząbki czosnku, zetrzyj łyżeczkę imbiru oraz dodaj wszystkie przyprawy.
- Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na godzinę.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż kurczaka na złoto. Zdejmij mięso z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmaż i dodaj pomidory razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodaj wszystkie przyprawy i smaż całość przez 3-4 minuty. Dodaj nerkowce i gotuj wszystko przez 20 minut.
- Zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj śmietanę i łyżkę masła.
- Do sosu przełóż kurczaka i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
fot. butter chicken/Adobe Stock, Bart
Przepis na mango lassi
Mango lassi to przyjemnie orzeźwiający napój na bazie jogurtu i mango. Nie tylko gasi pragnienie, ale łagodzi pikantność potraw, z których słynie kuchnia indyjska.
Składniki:
- 2 dojrzałe mango,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Obierz mango. Wyjmij pestki i przełóż miąższ do blendera.
- Dodaj jogurt, mleko, miód i kardamon.
- Zmiksuj całość i wstaw do lodówki.
- Podawaj mocno schłodzone, z listkami mięty.
fot. mango lassi/Adobe Stock, Vladislav Nosik
Przepis na pakory
Pakora to warzywa obtoczone w mące z ciecierzycy i usmażone na głębokim tłuszczu. Najczęściej wykorzystywany jest kalafior, ale sprawdzi się również papryka, cebula, brokuły.
Składniki:
- 1/2 kalafiora,
- 2 cebule,
- 2 papryki czerwone,
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki,
- 1 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól do smaku.
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyj, rozdziel na różyczki i wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Paprykę pokrój w grubą kostkę a cebulę w ósemki.
- Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z wodą, wszystkimi przyprawami i solą.
- W rondelku rozgrzej olej.
- Kawałki warzyw maczaj w cieście a następnie wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoto.
- Podawaj z sosem miętowym.
fot. pakora/Adobe Stock, zoryanchik
Przepis na pierożki samosa
Samosa to pierożki przygotowywane z ciasta z mąki pszennej i wypełnione warzywnym, ziemniaczano-groszkowym farszem.
Składniki na ciasto i farsz:
- 600 g ziemniaków,
- 200 g zielonego groszku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczki chili w proszku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 papryczka chili.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 4 łyżki rozpuszczonego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do wystygnięcia, a następnie rozgnieć tłuczkiem na puree.
- Cebulę pokój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż 2 minuty.
- Dodaj całość do ziemniaków razem z sokiem z cytryny i groszkiem.
- Czas na ciasto: wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z niego koła o średnicy około 10 cm i przetnij każde na pół. Weź półkole i zlep prosty brzeg wzdłuż.
- Napełnij ciasto farszem i zlep, formując trójkąt.
- Pierożki samosa smaż na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty. Wyjmuj na ręcznik papierowy.
fot. samosa/Adobe Stock, somegirl
Czytaj także: