desery z granatem fot. Adobe Stock, istetiana

Weź śmietankę, trochę jogurtu, granolę i przygotuj pyszne desery z granatem

Słodkie desery z granatem są łatwe w przygotowaniu i smakują wszystkim, ze względu na niezwykłe połączenia słodkich i kwaśnych akcentów. Najlepiej przygotować je w wersji na zimno - postaw na nocną owsiankę albo autorską wersję panna cotty z dodatkiem owoców granatu. Potrzebujesz jedynie kilku składników.
/ 28.10.2022 05:52
desery z granatem fot. Adobe Stock, istetiana

Jakie desery z granatem będą najlepsze? Te niewielkie, lekko kwaskowe owoce, świetnie smakują w połączeniu z naturalnym jogurtem, słodką śmietanką, a także chrupiącą granolą czy płatkami owsianymi. Zobacz, jak zrobić granatowy deser i umilić sobie popołudnie przy kawie.

Spis treści:

  1. Deser z granatem i chia
  2. Deser z granatem, jogurtem i granolą
  3. Nocna owsianka z granatem
  4. Deser z granatem a'la panna cotta

Deser z granatem i chia

Nasiona chia to prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz białka. Warto więc sięgać po nią regularnie i wykorzystywać ją do domowych słodkości.

Składniki na 4 porcje:

  • owoce z 2 granatów,
  • 8 łyżek chia,
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 ml mleka,
  • łyżka cukru,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj w rondelku razem z cukrem i nasionami chia. Kiedy cukier się rozpuści, a nasiona napęcznieją, zdejmij rondelek z ognia i całość wystudź.
  2. Kiedy mleko z chia będzie już chłodne, wymieszaj je z jogurtem naturalnym i przełóż do szklanek.
  3. Z granatu wyłuskaj owoce i ułóż na wierzchu. Udekoruj deser z granatem listkami mięty.
  4. Przed podaniem włóż do lodówki na ok. godzinę.

desery z granatem i chia
fot. Deser z granatu i nasion chia/Adobe Stock, nblxer

Deser z granatem, jogurtem i granolą

Desery z jogurtem i domową granolą to pyszny sposób na śniadanie i lekką przekąskę między głównymi posiłkami. W połączeniu ze świeżymi owocami, tworzy orzeźwiającą propozycję na co dzień.

Składniki na 4 porcje:

  • owoce z dwóch granatów,
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 400 g granoli,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszaj z miodem, a owoce granatu wyłuskaj.
  2. Do szklanki dodaj część jogurtu, warstwę granoli oraz owoce granatu.
  3. Układa warstwami, aż wszystkie składniki się skończą.
  4. Tak przygotowany deser z granatem włóż do lodówki na ok. godzinę, aby granola lekko zmiękła.

desery z granatem jogurtem i granolą
fot. Deser z granatem i granolą/Adobe Stock, samael334

Desery z granatem: nocna owsianka

Nocna owsianka to świetny pomysł na śniadanie, jeśli rano nie chcesz tracić czasu na przygotowanie zdrowego posiłku. Pamiętaj, aby nie jeść jej prosto z lodówki, ale dać jej chwilę na ogrzanie się. Desery z granatem i płatkami owsianymi to doskonały pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml gęstego jogurtu,
  • łyżeczka miodu,
  • 3 łyżki owoców granatu,
  • połówka banana,
  • garść dowolnego, sezonowego owocu.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszaj z mlekiem oraz płatkami owsianymi, a następnie przełóż do słoika.
  2. Dodaj miód oraz pokrojone owoce i kulki granatu.
  3. Słoik zamknij i odstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
  4. Wyjmij deser z granatem z lodówki ok. pół godziny przed podaniem.

desery z granatem nocna owsianka
fot. Desery z granatem: nocna owsianka/Adobe Stock, Nataliia Sirobaba

Deser z granatem a'la panna cotta

Panna cotta to lekki, galaretkowaty deser, który idealnie pasuje do czekoladowych lub karmelowych sosów oraz owocowych musów. Świetnie sprawdza się także w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi owocami. Będzie stanowić świetny deser.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g owoców granatu,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 200 ml mleka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mus z granatów. Owoce przełóż do rondelka i zalej niewielką ilością wody (musi jedynie lekko "otulić" owoce). Podgrzewaj, a następnie gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu.
  2. Na koniec dodaj łyżkę śmietanki i całość dobrze wymieszaj. Możesz zblendować mus, jeśli chcesz, aby był maksymalnie kremowy. Odstaw do wystudzenia.
  3. W osobnym rondelku podgrzewaj pozostałą śmietankę, mleko oraz cukier. W szklance wymieszaj żelatynę z odrobiną bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody.
  4. Wlej mieszankę do gorącego mleka (nie może wrzeć) i energicznie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną śmietankę lekko wystudź, a następnie rozlej do szklanek i wstaw do lodówki, aż stężeje.
  6. Następnie dodaj mus z granatów i udekoruj. Przed podaniem trzymaj w lodówce.

desery z granatem ala panna cota
fot. Deser z granatem a'la panna cotta/Adobe Stock, elena_hramowa

Czytaj także:
Sok z granatów
Jak obrać granat
Kto nie powinien jeść granatów?