Reklama
Ilość kalorii: 390
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto na tartę:

  • szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • białko
  • skórka otarta z cytryny
Reklama

Masa do tarty:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek owoców jagodowych
  • łyżka soku z pomarańczy
  • 20 dag śmietankowego serka białego

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 30 dag owoców jagodowych do obłożenia
Przygotowanie:
Reklama
  1. Z mąki, masła, cukru pudru, białka i skórki z cytryny zagnieć ciasto i wyłóż nim boki i spód tortownicy lub formy na tartę o średnicy ok. 20 cm.
  2. Owoce przeznaczone na masę (5 łyżek owoców jagodowych) zagotuj z cukrem i sokiem pomarańczowym. Ostudź, wymieszaj z jajkami, serkiem śmietankowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylej na ciasto i piecz 35 minut w temperaturze 190 st., aż masa się zetnie. Ostudź.
  3. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem oraz skórką pomarańczową. Rozłóż na cieście, po czym obłóż owocami jagodowymi.
Reklama
Reklama
Reklama