Placek kakaowy z jabłkami i orzechami
Do placka można też dodać gruszki i śliwki, które nie podnoszą zbyt szybko poziomu cukru we krwi

- Irena Piotrak
Przygotowanie 30 min * pieczenie 45 min * 1 porcja – ok. 145 kcal
Składniki na 24 porcje:
- 10 dag mąki białej
- 15 dag mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 10 dag słodziku do ciast
- 1/2 szklanki oleju
- kilka łyżek chudego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- pół cytryny
- 10 dag orzechów włoskich
- 2–3 łyżki galaretki jabłkowej lub porzeczkowej
Sposób wykonania:
1. Jabłka obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny. Orzechy posiekaj.
2. Jajka ubij ze słodzikiem. Dodaj mąkę, przesiane kakao, sodę i cynamon oraz olej i mleko. Zmiksuj na jednolitą masę.
3. Jabłka i orzechy oprósz łyżką mąki, dodaj do ciasta, wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do formy natłuszczonej olejem i wysypanej tartą bułką. Piecz ok. 45 min w 190 st. C. Wierzch gorącego ciasta posmaruj galaretką.