Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 300 g półtłustego sera twarogowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:

Pączki serowe to doskonały deser do dzielenia się z przyjaciółmi. Ich przygotowanie jest o wiele szybsze niż tych tradycyjnych, na bazie ciasta drożdżowego, więc możesz przygotować je zawsze wtedy, kiedy pojawią się niespodziewani goście.

Podawaj je oprószone cukrem pudrem albo polane lukrem z białek.

  1. Przepuść twaróg przez maszynkę do mielenia mięsa (powinien być naprawdę drobno zmielony).
  2. Przesiej mąkę i połącz ją z mlekiem, serem, jajkami, proszkiem do pieczenia i cukrem. Zagnieć ciasto na gładką masę.
  3. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką i ugniataj przez kolejne 5 minut.
  4. Uformuj małe kuleczki.
  5. Pączki serowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez mniej więcej minutę.
  6. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz tłuszcz.
Reklama

Więcej przepisów na desery:

Przepis na sernik z brzoskwiniami
Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie

Reklama
Reklama
Reklama