Makowiec Piotra Adamczyka

- Viva!
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży wymieszanych z 3 łyżkami śmietany
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki soli
Masa makowa:
- gotowa masa makowa
- 15 dkg masa
- 3/4 szklanki miodu
- wanilia
- 10 dkg posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuścić masło, dodać resztę składników ciasta i smażyć 15 minut, mieszając. Do letniej masy dodać żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz sztywno ubitą pianę. Na końcu można dodać kieliszek koniaku i wymieszać.
2. Letni farsz wyłożyć na rozwałkowane cienko ciasto, zawinąć. Włożyć do formy, pozwolić wyrosnąć ciastu przez godzinę.
3. Piec w temperaturze 180 C przez 45–50 minut. Po upieczeniu można polukrować utartym z sokiem z cytryny cukrem pudrem.