Reklama
Składniki:

- 100 g żółtek ( 5 sztuk żółtek )
- 150 g białek ( z 5 sztuk jajek )
- 100 g cukru kryształ
- 300 g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
- 50 g masła

Reklama

Składniki na sos malinowy:
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- 200 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzeć z połową cukru i miękkim masłem. Białka ubić z pozostałym cukrem na puszystą pianę.

2. Czekoladę gorzką Maestria od Wedla rozpuścić w kąpieli wodnej. Utartą masę żółtkową połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Dodać, delikatnie mieszając, ubitą pianę z białek i cukru.

3. Masę nałożyć do żaroodpornych foremek do 3/4 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 o C.

4. Suflet podawać tuż po wyjęciu z piekarnika. Można go posypać wedlowskim Kakao i podawać z sosem malinowym lub świeżymi owocami.

Reklama

Sos malinowy: maliny zmiksować w mikserze z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie całość przetrzeć przez drobne sito, tak aby pestki pozostały na sicie. Wówczas sos będzie gładki i jednolity.

Reklama
Reklama
Reklama