Reklama
Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słupki migdałów

Do nasączenia:
- 1 szklanka mocnej, dobrze posłodzonej herbaty
- 60 ml aromatycznego alkoholu, np. rumu lub brandy

Reklama
Przygotowanie:

Do rondelka włożyć margarynę, wsypać cukier i kakao, dodać 4 łyżki wody, wymieszać, postawić na gaz, gotować 5 minut, zestawić, odlać pół szklanki do posmarowania ciasta. Do pozostałej ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 45 minut w 180°C. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, nasączyć herbatą wymieszaną z alkoholem, trzeba to robić stopniowo, czekając, aż płyn wsiąknie. Nasączone ciasto posmarować polewą, udekorować słupkami migdałów.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama