Reklama

Przygotowanie 40 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 320 kcal

Składniki na 8 porcji:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g)
- 5–6 winnych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 5 dag rodzynek
- 1/2 cytryny
- jajko
- cynamon
- cukier puder do posypania

Reklama

Sposób wykonania:
1. Ciasto rozmroź. Lekko rozwałkuj, pokrój na 8 kwadratów równej wielkości.

2. Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z namoczonymi rodzynkami, cukrem i cynamonem.

3. Farsz wykładaj paskami wzdłuż połowy każdego kwadratu ciasta. Krawędzie kwadratów posmaruj białkiem, złóż na pół, zlep, tak by nie wypływał farsz.

4. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch każdego posmaruj żółtkiem, ponacinaj w poprzek kilka razy ostrym nożem.

5. Piecz 25–30 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 220 st. C, posyp cukrem pudrem.

Reklama

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama