Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 20 dag serka waniliowego
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z całej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- olej do głębokiego smażenia
Do dekoracji:
- gotowy kolorowy lukier
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj serek waniliowy z jajkami, sokiem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz mąką.
- Szybko zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1,5 cm. Wykrój krążki średnicy 8 cm. Małym kieliszkiem wykrój środek. Resztki ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, wykrój ponownie krążki.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej, następnie partiami wkładaj przygotowane oponki, tak, żeby się nie dotykały i smaż na rumiany kolor. Gotowe ciastka wyjmij i połóż na podwójną warstwę papierowego ręcznika kuchennego. Lukier przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Oponki polukruj, a na koniec udekoruj różnokolorową posypką.