Tort z owocami sezonowymi

Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.

Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.

Tort z owocami sezonowymi
Fot. Materiały prasowe Dan Cake

SKŁADNIKI:

• Spody tortowe jasne 400 g,
• Dżem z czarnej porzeczki,
• Jedno opakowanie serka mascarpone 250g,
• Pół szklanki śmietanki kremówki 36%,
• Pół szklanki cukru białego
• 100 gram białej czekolady,
• 1/2 szklanki herbaty malinowej,
• 1 łyżeczka cukru,

PRZYGOTOWANIE

  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając powoli pół szklanki cukru. Następnie ostrożnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, stale mieszając łyżką.
  • Przygotowujemy poncz – do nasączenia biszkoptów. Starannie mieszając herbatę i łyżeczkę cukru. Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki. Do dekoracji.
  • Pierwszy spód tortowy układamy na tacy i nasączamy przygotowanym wcześniej pączem, nie za dużo by nie przemoczyć biszkoptu. Na spodzie równo rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, następnie układamy 1/2 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim nasączonym spodem. Na wierzch i boki tortu nakładamy pozostały krem i wyrównujemy. Boki tortu starannie obsypujemy wcześniej startą białą czekoladą.

Na torcie układamy owoce sezonowe. Następnie schładzamy tort w lodówce.

* W przepisie użyto spodów tortowych Dan Cake

Zobacz też:

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
Tort sernikowy z czereśniami i czekoladą

W oparciu o materiały prasowe Dan Cake

Redakcja poleca

REKLAMA