Wyjątkowo delikatny i lekki biszkopt wypełniony glazurowanymi czereśniami, z serkiem waniliowym i płatkami migdałowymi!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 250 kcal
Przepis na 12 porcji:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cytryna
Obłożenie:
- 60 dag czereśni
- 20 dag kremówki
- 20 dag serka waniliowego
- torebka śmietan-fiksu
- 100 ml soku wiśniowego
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek konfitury wiśniowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- pół laski wanilii
Do nasączenia:
- 100 ml soku pomarańczowego
Oraz:
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
- Żółtka ubij z cukrem, dodaj skórkę otartą i sok z cytryny. Białka ubij na pianę, dodaj do żółtek. Na pianę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Włóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy na tartę o średnicy 28 cm. Piecz 30 min (180 st.). Ostudź, wyłóż na talerz do góry dnem i skrop sokiem pomarańczowym.
- Czereśnie wydryluj, podlej sokiem wiśniowym, przykryj i zagotuj z przekrojoną wanilią, ostudź. Kremówkę ubij ze śmietan-fiksem i wymieszaj z serkiem.
- Środek biszkoptu posmaruj konfiturą i kremówką z serkiem. Ułóż osączone czereśnie. Sok z gotowania czereśni wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zagotuj. Ciepłą glazurą posmaruj czereśnie, ostudź. Brzeg udekoruj resztą kremówki z serkiem, posyp płatkami migdałowymi.