Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym - przepis

Tort czekoladowy czereśniowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Wyjątkowo delikatny i lekki letni deser
/ 04.07.2018 16:08
Tort czekoladowy czereśniowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Wyjątkowo delikatny i lekki biszkopt wypełniony glazurowanymi czereśniami, z serkiem waniliowym i płatkami migdałowymi!


Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 250 kcal

Przepis na 12 porcji:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna

Obłożenie:

  • 60 dag czereśni
  • 20 dag kremówki
  • 20 dag serka waniliowego
  • torebka śmietan-fiksu
  • 100 ml soku wiśniowego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pół laski wanilii

Do nasączenia:

  • 100 ml soku pomarańczowego

Oraz:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób wykonania:


  1. Żółtka ubij z cukrem, dodaj skórkę otartą i sok z cytryny. Białka ubij na  pianę, dodaj do żółtek. Na pianę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Włóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy na tartę o średnicy 28 cm. Piecz 30 min (180 st.). Ostudź, wyłóż na talerz do góry dnem i skrop sokiem pomarańczowym.
  2. Czereśnie wydryluj, podlej sokiem wiśniowym, przykryj i zagotuj z przekrojoną wanilią, ostudź. Kremówkę ubij ze śmietan-fiksem i wymieszaj z serkiem.
  3. Środek biszkoptu posmaruj konfiturą i kremówką z serkiem. Ułóż osączone czereśnie. Sok z gotowania czereśni wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zagotuj. Ciepłą glazurą posmaruj czereśnie, ostudź. Brzeg udekoruj resztą kremówki z serkiem, posyp płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA