rzygotowanie 35 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 320 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 17 dag cukru
- 1 żółtko
- 1 kg winnych jabłek
- 1 łyżka czekolady w proszku
- cynamon
Sposób wykonania:
1. Z mąki, masła, 7 dag cukru i żółtka zagnieć kruche ciasto, schłodź.
2. Jabłka umyj, obierz. Każde przekrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne, ponacinaj w cienkie plasterki.
3. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę. Ułóż na niej cząstki jabłek, posyp pozostałym cukrem. Piecz ok. 30 min w 200 st. C. Posyp czekoladą wymieszaną z cynamonem.
Tarta jabłkowa z cynamonem
Francuskie ciasto z jabłkami podbije serce każdego łasucha