Szyszki z ryżu preparowanego

Jeden z kultowych smaków dzieciństwa: szyszki z ryżu preparowanego!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szyszki z ryżu preparowanego Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag ryżu preparowanego
  • 10 dag masła
  • 35 dag krówek
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
     
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szyszki z ryżu preparowanego - pewnie dobrze pamiętasz ten przysmak z lat dzieciństwa! Do masy możesz także dodać odrobinę kakao.

  1. Krówki razem z masłem włóż do rondla, cały czas mieszając, rozpuść. Uważaj, aby masa się nie przypaliła!
  2. Gdy krówki się rozpuszczą, dodaj cynamon, skórkę pomarańczową.

Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach

  1. Do masy wsyp ryż preparowany, wymieszaj.
  2. Lekko ostudź, aby się nie poparzyć. Łyżką nabieraj ciepłą masę, dłońmi formuj z niej kulki.
  3. Odstaw do lodówki, by zastygły.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)