Strudel z winogronami - przepis składniki i przygotowanie

Bardzo jesienne ciasto: oto pyszny strudel z winogronami!
Weronika Kwaśniak / 30.09.2016 03:27
DRUKUJ PRZEPIS
Strudel z winogronami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • łyżka cukru
  • 5 łyżek wody

Na nadzienie:

  • 40 dag winogron
  • 6 dag cukru
  • 5 dag bułki tartej
  • 5 dag masła
  • żółtko
  • cynamon
  • 2 łyżki płatków migdałów

Do dekoracji:

  • jajko
  • cukier puder
Przygotowanie:

Zobacz przepis na strudel z winogronami! Najlepiej użyć do niego winogron bezpestkowych.

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cukier, miękkie masło, jajko i wodę.
  2. Zagnieć z podanych składników ciasto.
  3. Odstaw na 35 minut.

Przepis na ciasto z winogronami - video

  1. Winogrona umyj i pozbaw pestek, jeśli wybrałaś odmianę pestkową.
  2. Owoce oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem. Mieszanka ma obtoczyć winogrona.
  3. Następnie na rozpuszczonym maśle podsmaż migdały i tartą bułkę.
  4. Ciasto wyłóż na podsypaną mąką ściereczkę i rozwałkuj na bardzo cienki placek przypominający prostokąt (im cieńszy, tym lepszy).
  5. Ciasto posmaruj wymieszanym z łyżką wody żółtkiem.
  6. Na ciasto wyłóż bułkę tartą wymieszaną z migdałami, a następnie winogrona.

Tarta z winogronami - przepis

  1. Zwiń ciasto w strudel.
  2. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 45 minut w 175 stopniach.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA