Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- 5 dag masła
- łyżka cukru
- 5 łyżek wody
Na nadzienie:
- 40 dag winogron
- 6 dag cukru
- 5 dag bułki tartej
- 5 dag masła
- żółtko
- cynamon
- 2 łyżki płatków migdałów
Do dekoracji:
- jajko
- cukier puder
Przygotowanie:
Zobacz przepis na strudel z winogronami! Najlepiej użyć do niego winogron bezpestkowych.
- W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cukier, miękkie masło, jajko i wodę.
- Zagnieć z podanych składników ciasto.
- Odstaw na 35 minut.
Przepis na ciasto z winogronami - video
- Winogrona umyj i pozbaw pestek, jeśli wybrałaś odmianę pestkową.
- Owoce oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem. Mieszanka ma obtoczyć winogrona.
- Następnie na rozpuszczonym maśle podsmaż migdały i tartą bułkę.
- Ciasto wyłóż na podsypaną mąką ściereczkę i rozwałkuj na bardzo cienki placek przypominający prostokąt (im cieńszy, tym lepszy).
- Ciasto posmaruj wymieszanym z łyżką wody żółtkiem.
- Na ciasto wyłóż bułkę tartą wymieszaną z migdałami, a następnie winogrona.
- Zwiń ciasto w strudel.
- Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 45 minut w 175 stopniach.