Strucla z musem jabłkowym fot. STOCKFOOD/FREE

Strucla z musem jabłkowym

Zamiast jabłkami proponujemy nadziać ciasto masą serową lub dżemem
/ 26.04.2011 08:54
Strucla z musem jabłkowym fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 60 min * pieczenie 45 min * 1 porcja – ok. 215 kcal

Składniki na 12 porcji:
- 25 dag mąki
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 dag masła
- szczypta soli

Na mus:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 10 dag cukru
- 1 cytryna
- 5 dag rodzynek

Sposób wykonania:
1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. 2/3 włóż do garnka, duś, aż się rozgotują. Dodaj cukier, rodzynki i resztę jabłek, duś 5 min.

2. Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, dodaj jajko, żółtko, sól i drożdże roztarte z 2 łyżkami ciepłego mleka. 

3. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej utartą masę oraz pozostałe mleko. Wyrób jednolite ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj musem jabłkowym, zwiń roladę, delikatnie skręć ją wokół własnej osi. Włóż do formy, posmaruj żółtkiem. Gdy wyrośnie, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.

Pyszne ciasta - forum >>