Składniki na struclę makową:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany 22%
- 2 jajka, 2 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- masło do posmarowania formy
Nadzienie:
- 40 dag maku
- litr mleka
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki miodu
- laska wanilii
- 10 dag posiekanych migdałów
- 15 dag sparzonych rodzynek
- ćwierć szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 2 łyżki koniaku
Sposób przygotowania strucli makowej:
- Przygotowanie masy: Mak umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy. Roztopić masło, dodać miód, wanilię, bakalie, skórkę, mak i smażyć 15 minut, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z Cukrem Drobnym marki Srebrna Łyżeczka, pianę ubitą z białek, alkohol i całość wymieszać.
- Przygotowanie ciasta: Drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Ciasto piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę polukrować i posypać posiekanymi migdałami.
Materiały prasowe, Cukier Srebrna Łyżeczka