Sos jagodowy często gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie na te pyszne owoce. Jednakże możesz przygotować go także z mrożonych jagód - będzie smakował równie dobrze. To świetny dodatek do gofrów, naleśników, ale także do innych przekąsek na słodko. Zobacz, jak zrobić idealny sos jagodowy.
Spis treści:
Sos jagodowy: do czego?
Sos jagodowy bardzo często gości na naszych talerzach w okresie letnim. Orzeźwiający, lekko kwaśny smak jagód sprawia, że słodkie naleśniki czy gofry zyskują oryginalny, ciekawy charakter.
Możesz także wykorzystać gęsty sos jagodowy do innych przekąsek, np.:
- placuszków owocowych,
- owsianek,
- bułek drożdżowych,
- lodów,
- ciast na zimno.
Przepis na sos jagodowy
Składniki:
- 30 dag mrożonych jagód (mogą być świeże),
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- miód.
Sposób przygotowania:
- Owoce przełóż na sito i odsącz sok. Podgrzej sok (z jagód) aż zacznie się gotować. Skrobię rozpuść w zimnym soku z pomarańczy. Posłodź miodem.
- Sok pomarańczowy dodaj do gotującego się soku jagodowego. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Gotuj tak długo aż powstanie gęsty sos.
- Na koniec dodaj wanilię i owoce. Polej ciepłym sosem jagodowym gofry, naleśniki lub lody. Sosu jagodowego możesz użyć do polania sałatki owocowej.
fot. Sos jagodowy: przepis/Adobe Stock, fahrwasser
Sos jagodowy z mrożonych jagód
Możesz także przygotować pyszny i gęsty sos jagodowy z mrożonych owoców. Będzie idealnie smakować na ciepło i zimno.
Składniki:
- 300 g mrożonych jagód,
- 2-3 łyżki śmietanki 30%,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Jagody rozmroź najpierw w lodówce albo wrzuć od razu do garnka z dodatkiem wody. Gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko się rozpadną i puszczą soki.
- Następnie zahartuj śmietanę i dodaj do sosu jagodowego razem z cukrem.
- Gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż sos jagodowy się zredukuje i zgęstnieje.
fot. Sos jagodowy z mrożonych jagód/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Czytaj także:
Borówki a jagody - czym się różnią
Przepisy na dania z jagodami