Sos jagodowy do gofrów i naleśników

Letnia moda wskazuje, że najzdrowsza jest jagoda.
/ 07.08.2013 14:10

Letnia moda wskazuje, że najzdrowsza jest jagoda.

Sos jagodowy do gofrów i naleśników

Sos jagodowy do gofrów i naleśników

 

 

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 30 dag mrożonych jagód (mogą być świeże),
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • miód.

 

 

 

Etapy przygotowania:

Owoce przełóż na sito i odsącz sok. Podgrzej sok (z jagód) aż zacznie się gotować. Skrobię rozpuść w zimnym soku z pomarańczy. Posłódź miodem. Sok pomarańczowy dodaj do gotującego się soku jagodowego. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Gotuj tak długo aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj wanilię i owoce. Polej ciepłym sosem gofry, naleśniki lub lody. Sos możesz użyć do polania sałatki owocowej.

Czy wiesz, że...jagody pomagają zachować odpowiedni wzrok. Owoce te zawierają witaminę C, A oraz witaminy z grupy B.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)