Letnia moda wskazuje, że najzdrowsza jest jagoda.
Sos jagodowy do gofrów i naleśników
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 30 dag mrożonych jagód (mogą być świeże),
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- miód.
Etapy przygotowania:
Owoce przełóż na sito i odsącz sok. Podgrzej sok (z jagód) aż zacznie się gotować. Skrobię rozpuść w zimnym soku z pomarańczy. Posłódź miodem. Sok pomarańczowy dodaj do gotującego się soku jagodowego. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Gotuj tak długo aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj wanilię i owoce. Polej ciepłym sosem gofry, naleśniki lub lody. Sos możesz użyć do polania sałatki owocowej.
Czy wiesz, że...jagody pomagają zachować odpowiedni wzrok. Owoce te zawierają witaminę C, A oraz witaminy z grupy B.