Galaretka zachwyca nie tylko smakiem, ale wyglądem. Dzięki sprężystej konsystencji możemy wyczarować z niej finezyjne kształty. Każdy deser z galaretką wygląda niezwykle kolorowo i apetycznie.
Galaretka jest świetnym dodatkiem do biszkoptów, serników, idealnie komponuje się z owocami. Można z niej zrobić piankę lub prawdziwą tęczę, która zachwyci najmłodszych. Ale galaretki kochają nie tylko dzieciaki, lubią ją również dorośli, gdyż jest jest lekka i ma mało kalorii, więc jest idealnym smakołykiem dla wszystkich dbających o linię.
Jeżeli macie ochotę na małe galaretkowe co nieco, koniecznie zajrzyjcie do naszych przepisów na słodkie i pyszne desery z galaretką.
Przepisy na pyszne desery z galaratką:
Sernik na zimno
Składniki:
- herbatniki
- 4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (typu "Danio")
- szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- galaretka cytrynowa
Fot. Depositphotos
Przygotowanie:
Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Masę serową wylać na herbatniki, włożyć do lodówki.
Galaretka z mascarpone
Składniki:
- 2 opakowanie turkusowej galaretki
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gęstej kremówki
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Jedno opakowanie galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (można dać mniej wody). Rozlać do pucharków, wstawić do lodówki. Serek wymieszać z cukrem i kremówką i również wstawić do lodówki. Gdy galaretka lekko stężeje wyłożyć na nią serek, pozostawić w lodówce i przygotować drugą galaretkę, która również należy schłodzić. Lekko tężejącą wylać na serek, postawić w lodówce. Gdy całkiem stężeje natychmiast podawać.
Galaretka z owocami i bitą śmietaną
Składniki:
- opakowanie galaretki wiśniowej
- 4 łyżki bitej śmietany
- truskawki, maliny, borówki, jagody lub inne owoce świeże, mrożone, z puszki
- listki mięty do dekoracji
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Owoce ułożyć w pucharkach, galaretkę rozpuścić w mniej ilości wody, niż jest na opakowaniu, zalać nią owoce, wstawić do lodówki. Gd stężeje udekorować owocami i bitą śmietaną. Przyozdobić listkami mięty.
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, miksować dodając stopniowo po jednym jajku. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. W tym czasie umyć i owoce, przekrawać na pół. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, włożyć do lodówki. Gdy biszkopt wystygnie układać na nim owoce i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki i schładzać przez około 2 godziny.
Zobacz też: Biszkoptowiec z truskawkami