Fot. Fotolia
Mówi się, że przez żołądek można trafić do serca... najłatwiej jednak uczucia wyrażać na słodko! Oto przepis na walentynkowy sernik na zimno – idealny na 14 lutego!
Sernik na zimno w kształcie serca – przepis
Składniki:
- 350 g drobno zmielonego twarogu
- 350 g słodzonego mleka skondensowanego
- 2 czerwone galaretki
- kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta
- 1 duża łyżka żelatyny
- żelki i wiórki kokosowe do dekoracji.
Przygotuj formę do ciasta w kształcie serca. Powyższy przepis będzie dobry na formę o przekątnej około 22 cm.
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuść w 650 ml gorącej wody i odstaw do całkowitego wystudzenia
- Twaróg wymieszaj z mlekiem skondensowanym na gładką masę, dodaj aromat waniliowy
- Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody, dokładnie zamieszaj i dodaj do masy serowej
- Masę serową przełóż do formy w kształcie serca i odczekaj, aż trochę stężeje
- Wylej na ciasto lekko tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki
- Wyjmij sernik z formy i obsyp dookoła wiórkami kokosowymi. Udekoruj wg uznania.
Zobacz także: Jak usmażyć jajko w kształcie serca?