Jak usmażyć jajko w kształcie serca?

Chcesz zafundować ukochanej osobie romantyczny początek dnia? Przygotuj na śniadanie jajko sadzone w kształcie serca. Oto 3 proste sposoby na usmażenie jajka w kształcie serca – do wykorzystania nie tylko w walentynki!
/ 16.01.2015 10:38

jajko w kształcie serca

Fot. Fotolia

1. Skorzystaj z foremki do ciastek

Wystarczy, że na patelni położysz foremkę do ciasta w kształcie serca (wybierz największą z nich) i rozbijesz jajko, które trafi dokładnie do niej.

Aby jajko nie rozlewało się na boki, foremkę warto docisnąć do dna patelni i przytrzymać ręką, aż białko się zetnie. Sadzone jajko w kształcie serca zdejmij delikatnie za pomocą łopatki tak, aby nie poszarpać brzegów i zdejmij foremkę.

Pamiętaj, aby nie używać do tego plastikowych foremek!

Zobacz także: Walentynkowe desery w kształcie serca

2. Wykorzystaj parówki

Sadzone jajko w kształcie serca możesz uzyskać także korzystając z parówek. Na jedno jajko przygotuj jedną parówkę. Oto jak przygotować parówkową foremkę do jajka w 3 krokach:

  1. Parówkę przetnij wzdłuż, pozostawiając około 1 cm (tak, aby połówki były ze sobą połączone na końcu)
  2. Złap za oba końce i skieruj je na bok, a następnie w dół, aby utworzyć serduszko
  3. Zepnij końce wykałaczką w taki sposób:

serce z parówki

Fot. Fotolia

Następnie postępuj tak samo jak z foremką do ciasta. Usmaż jajko i serwuj razem z parówką.

3. Użyj papryki

Odmian papryki jest bardzo dużo, tak samo jak wiele jest jej kształtów. Spróbuj znaleźć taką, która w przekroju będzie przypominać serce i wytnij plaster o grubości około 1 – 2 cm. Usmaż w niej jajko, lekko dociskając paprykę do dna patelni.

Jeśli papryka jest mała, wytnij grubszy plaster. W przeciwnym razie jajko może się wylewać.

Zobacz także: Czego nie jeść na śniadanie?

Redakcja poleca

REKLAMA