Sałatka z truskawek i kiwi - przepis składniki i przygotowanie

Słodkie owoce z cierpkim likierem pomarańczowym i prażonymi migdałami? Rewelacja!
Robert Grotkowski / 29.05.2015 20:29
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z truskawek i kiwi - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 160 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 dużych truskawek
  • 4 owoce kiwi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczlka cukru waniliowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Likier można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Zobacz przepis na sałatkę z truskawek i kiwi!

  1. Opłucz truskawki na sicie, osącz, osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij szypułki.
  2. Obierz kiwi i odetnij twardą nasadę ogonka. Pokrój truskawki i  kiwi w plasterki grubości 5 mm.
  3. Umieść w małej misce sok z cytryny, miód, cukier waniliowy, mielony cynamon, likier pomarańczowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Ułóż pokrojone w plasterki truskawki i kiwi w kółkach na dużym talerzu, zaczynając od warstwy kiwi.
  5. Polej likierem pomarańczowym.
  6. Odstaw na godzinę do lodówki.
  7. Dużą patelnię podgrzewaj 1–2 minuty na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wsyp płatki migdałowe i praż je mieszając ok. 30 sekund.
  8. Przesyp je na talerz. Posyp nimi sałatkę i od razu podawaj.

Inne ciekawe sałatki owocowe:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA