Składniki:
- 8 dużych truskawek
- 4 owoce kiwi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżeczlka cukru waniliowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Likier można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Zobacz przepis na sałatkę z truskawek i kiwi!
- Opłucz truskawki na sicie, osącz, osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij szypułki.
- Obierz kiwi i odetnij twardą nasadę ogonka. Pokrój truskawki i kiwi w plasterki grubości 5 mm.
- Umieść w małej misce sok z cytryny, miód, cukier waniliowy, mielony cynamon, likier pomarańczowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Ułóż pokrojone w plasterki truskawki i kiwi w kółkach na dużym talerzu, zaczynając od warstwy kiwi.
- Polej likierem pomarańczowym.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Dużą patelnię podgrzewaj 1–2 minuty na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wsyp płatki migdałowe i praż je mieszając ok. 30 sekund.
- Przesyp je na talerz. Posyp nimi sałatkę i od razu podawaj.