Liczba porcji: 16
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- żółtko
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
- cukier perlisty do posypania
Krem:
- 20 dag masła
- 30 dag kremu czekoladowo-orzechowego do smarowania pieczywa
- 4 łyżki likieru czekoladowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rurki z kremem czekoladowym!
- Z mąki, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto.
- Owiń je dokładnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
- Metalowe foremki do pieczenia rurek lekko natłuść masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 3-4 mm.
- Wytnij z niego długie paski szerokości 1,5-2 cm.
- Paski ciasta nawiń na foremki, tak aby lekko nachodziły na siebie.
- Wierzch rurek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, a następnie posyp cukrem perlistym.
- Rurki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz na jasnozłoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni.
- Lekko przestudź i usuń metalowe rurki.
- Miękkie masło utrzyj na puch.
- Cały czas miksując, dodaj krem czekoladowo-orzechowy i likier.
- Masą napełnij rurki.