Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 2 duże żółtka
- szklanka śmietany 18%
- szczypta soli
- jajko
- cukier perlisty do posypania
Krem:
- 2 szklanki kremówki
- 50 dag serka mascarpone
- 4-6 łyżek cukru pudru
- 4-6 łyżek likieru jajecznego lub malibu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rurki z kremem!
- Z mąki, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto, schłodź.
- Foremki natłuść masłem.
- Ciasto cienko rozwałkuj.
- Pokrój w długie paski szerokości 1,5-2 cm.
- Paski ciasta nawijaj na metalowe rurki, tak by ciasto lekko nachodziło na siebie.
- Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
- Rurki ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem.
- Piecz na jasnozłoty kolor w 180°C.
- Przestudź, zdejmij z metalowych rurek.
- Kremówkę ubij na sztywno.
- Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz z kremówką i alkoholem.
- Masę przełóż do szprycy i nadziej rurki.