Składniki:
- 50 dag tłustego twarogu- 2 ugotowane ziemniaki
- 20 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynek sułtanek
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- masło i bułka tarta lub mąka krupczatka do formy
Dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4–5 łyżek kremówki
Przygotowanie:
1. Twaróg trzykrotnie zmiel z ziemniakami. Do powstałej masy dodaj miękkie masło i całość zmiksuj na gładko.
2. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na jasny krem z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Wymieszaj z masą serową. Dołóż umyte, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową.
3. Ubij sztywną pianę z białek, ostrożnie połącz z masą serową. Żaroodporną formę do tart nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Napełnij przygotowaną masą serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180 st.
4. Śmietankę wlej do rondelka, podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się stopi. Ostudzony sernik równomiernie posmaruj czekoladą. Pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj według uznania.
2. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na jasny krem z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Wymieszaj z masą serową. Dołóż umyte, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową.
3. Ubij sztywną pianę z białek, ostrożnie połącz z masą serową. Żaroodporną formę do tart nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Napełnij przygotowaną masą serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180 st.
4. Śmietankę wlej do rondelka, podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się stopi. Ostudzony sernik równomiernie posmaruj czekoladą. Pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj według uznania.