Składniki:
- 4 płaty ciasta francuskiego 10 x 20 cm
- 30 dag sera białego
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru brązowego lub waniliowego
- jajko
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Osącz.
2. Ser wymieszaj z żółtkiem, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz budyniem.
3. Płaty ciasta przekrój wzdłuż dłuższego boku na pół.
4. Na każdym kwadracie ułóż farsz, brzegi zlep i dociśnij widelcem.
5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Posmaruj białkiem.
7. Piecz 25 min w temperaturze 210°C.
8. Jeśli rożki zbyt szybko zaczną się rumienić, po 15 min zmniejsz temperaturę do 195°C.
9. Rogaliki można podawać na ciepło z lodami.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"