ROGALIKI DROŻDŻOWE: rogaliki drożdżowe z marmoladą i inne

Rogaliki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Rogaliki drożdżowe to klasyczny wypiek, który przywodzi na myśl smaki dzieciństwa – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 22.06.2017 15:36
Rogaliki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Rogaliki drożdżowe wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem z marmolady, dżemu lub sera białego to tradycyjny deser znany od pokoleń. Puszyste z zewnątrz, mogą być udekorowane słodkim lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. Sprawdź nasze przepisy na rogaliki drożdżowe!

Rogaliki drożdżowe z marmoladą: przepis

Oto składniki na rogaliki drożdżowe z marmoladą:

  • 8 dag drożdży
  • 150 gram margaryny lub masła
  • 100 ml mleka
  • 400 gram mąki
  • 3 żółtka
  • 150 gram cukru
  • marmolada różana
  • roztrzepane jajko

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z marmoladą?

Łączymy ze sobą drożdże, cukier i mleko w celu przygotowania zaczynu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem. W międzyczasie podgrzewamy w rondelku mleko i margarynę. Do wcześniej przygotowanego zaczynu wlewamy utarte żółtka i przesianą mąkę. Na koniec dolewamy margarynę i masło. Wyrabiamy całość dokładnie i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąka stolnicy. Tworzymy okrąg i wykrawamy trójkąty. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy porcję marmolady różanej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i odstawiamy rogaliki drożdżowe na pół godziny. Po tym czasie pieczemy przez 25 minut. Tak przygotowane oprószamy cukrem pudrem.

Rogaliki drożdżowe z dżemem: przepis

Oto składniki na rogaliki drożdżowe z dżemem:

  • 40 gram świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 400 gram mąki tortowej
  • 100 gram margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy lub porzeczkowy
  • roztrzepane jajko

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z dżemem?

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, do którego wykorzystujemy letnie, podgrzane mleko, cukier oraz świeże drożdże. Odstawiamy na 20 minut i przykrywamy ściereczką. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, jajka oraz zaczyn. Zagniatamy całość dokładnie i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy. Odkrawamy trójkąty i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na każdym z nich porcję dżemu i zawijamy delikatnie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rogaliki drożdżowe pieczemy przez 20 minut, aż zbrązowieją. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane domowym lukrem.

Rogaliki drożdżowe bez jajek: przepis

Oto składniki na rogaliki drożdżowe bez jajek:

  • 3 szklanki mąki
  • 10 gram drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 gram roztopionego masła
  • szklanka mleka
  • puree z batatów lub dyni
  • dżem lub biały ser

Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez jajek?

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania rogalików wkładamy do miski i mieszamy dokładnie. Wyrabiamy ciasto przez około pół godziny do momentu, aż stanie się jednolite i delikatne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Formujemy kulę i rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty i zwijamy rogaliki drożdżowe wypełnione nadzieniem z białego sera lub dżemu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Układamy każdą porcję na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, aż zarumienią się. Idealnie smakują polane domowym lukrem lub udekorowane cukrem perłowym.

Sprawdź inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA