Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 30 min
Porcja: 240 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 1/2 kostki (125 g) masła
- jajko
- 12 dag cukru pudru
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- słoiczek dżemu truskawkowego
- 50 dag truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- torebka galaretki truskawkowej
- łyżka cieniutkich paseczków skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
1. Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pokrój na małe kawałki.
2. Jajko wbij do małej miseczki, roztrzep. Dodaj sól i cukier puder, ucieraj, aż masa zbieleje. Dosyp mąkę, wymieszaj, aby uformowały się grudki.
3. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, obłóż płatkami masła, posiekaj, a następnie energicznie zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż blaszka do tarty. Wylep nim spód i brzegi formy. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 st. Ostudź.
5. Zimne ciasto posmaruj podgrzanym, przetartym przez sitko dżemem, obłóż owocami. Zalej tężejącą galaretką rozrobioną w szklance wody. Wstaw do lodówki. Migdały wysyp na gorącą patelnię i mieszając, podgrzewaj, aż się ładnie przyrumienią. Ostudź. Posyp nimi owoce. Całość oprósz paseczkami skórki pomarańczowej.
Pyszne ciasta i desery - forum >>