Składniki:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag mąki pszennej
- kisiel pomarańczowy bez cukru
- 6 łyżek soku z pomarańczy
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Krem:
- 0,4 l mleka
- budyń waniliowy
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
Poncz:
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
Oraz:
- 40 dag miękkich owoców jagodowych (świeżych, mrożonych)
- galaretka pomarańczowa
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką pomarańczową. Białka ubij, wyłóż na masę żółtkową. Przesiej mąkę i proszek kisielowy. Wymieszaj. Tortownicę (średn. 28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką. Nałóż ciasto, piecz 35 min (180 st.). Wyłóż na talerz, skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem.
- Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, ostudź i schłodź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce budyń. Wierzch ciasta posmaruj kremem. Ułóż warstwę owoców i zalej je tężejącą galaretką pomarańczową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw.