Liczba porcji: 16
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 15 dag miodu gryczanego
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 50 dag mąki
- łyżka sody
- 2 łyżki kakao
- łyżka przyprawy do piernika
- 5 dag posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
Masa:
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 25 dag serka mascarpone
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nietypowy piernik z białą masą!
- Masło na ciasto zmiksuj z cukrem, miodem, żółtkami i śmietaną.
- Połącz z mąką przesianą z sodą i kakao oraz z przyprawą i migdałami.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej formy.
- Piecz godzinę w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
- Wystudź, przekrój w poprzek na połowę.
- Miękkie masło na krem (powinno mieć temperaturę pokojową) utrzyj z cukrem pudrem.
- Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce mascarpone, na końcu dodaj też skórkę z cytryny.
- Przygotowaną masą przełóż blaty.
- Posmaruj nią też wierzch i boki ciasta.