Pączki toffi

Przepis na pączki idealne - warto odpuścić dietę!
Weronika Kwaśniak / 27.02.2014 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki toffi fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • gotowa masa kajmakowa
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżeczką cukru.
2. Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wymieszaj.
3. Przełóż na blat i dokładnie wyrób ciasto.
4. Odstaw na godzinę, by ciasto wyrosło.
5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na porcje wielkości orzecha włoskiego.
6. Rozpłaszcz i nakładaj masę kajmakową.
7. Zlepiaj brzegi i układaj miejscem zlepienia pod spód.
8. Odłóż na 30 minut do wyrośnięcia.
9. Pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, aż będą rumiane.
10. Układaj na papierowych ręcznikach, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Ostudzone pączki polej lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek wody.
12. Odstaw do zastygnięcia.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA