Przygotowanie 25 min
Chłodzenie ok. 3 godz.
Porcja ok. 230 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 6 owoców kiwi
- łyżka cukru pudru
- 1,5 opakowania galaretki w kolorze zielonym
- łyżka cukru waniliowego
- 10 dag śmietany kremówki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- listki melisy
Sposób wykonania:
1. Kiwi obierz ze skórki. Miąższ z dodatkiem cukru pudru zmiksuj mikserem elektrycznym. Przełóż do rondelka o grubym dnie, mieszając, zagotuj. Ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z sokiem z połowy cytryny i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze startą na drobnej tarce skórką z połowy cytryny.
2. Galaretkę wymieszaj w 2 szklankach gorącej wody. Ostudź, a gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksuj ją z musem z kiwi. Dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj.
3. Mus rozłóż do pucharków, wstaw na 2 godz. do lodówki. Podawaj udekorowany listkami mięty.