Mus marcepanowy z owocami

Deser smakuje najlepiej po uprzednim mocnym schłodzeniu (ale nie zamrożeniu!)
/ 13.08.2010 07:44

Przygotowanie: 15 min
Ucieranie: 7 min
Porcja: 410 kcal

Składniki na 6 pucharków:
- 10 dag gotowej masy marcepanowej
- 3-4 łyżki likieru amaretto
- opakowanie serka mascarpone (25 dag)
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30-proc.
- 25 dag mieszanki owoców (brzoskwinie, czereśnie, maliny, kiwi, winogrona, ananas, porzeczki, czarne jagody, jeżyny itp.), ewentualnie puszka koktajlu owocowego 
- 1/4 tabliczki posiekanej czekolady deserowej
- duże wiórki czekolady, czerwone porzeczki i listki mięty do dekoracji deseru

Sposób wykonania:
1. Miękką masę marcepanową pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj likier amaretto i razem utrzyj na gładką, puszysta masę. Dalej ucierając, do masy marcepanowej dodawaj po łyżce serka mascarpone.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj z masą marcepanowo–serową, aby powstał puszysty, lekki krem.

3. Owoce opłucz, osusz. W zależności od ich rodzaju wydryluj,  odszypułkuj, obierz. Pokrój na drobne kawałki (jeśli używasz owoców z puszki, dobrze osącz je z zalewy, umieszczając owoce na sicie).

4. Połowę kremu marcepanowego nałóż do 6 pucharków deserowych lub małych salaterek. Posyp owocami oraz połową czekolady. Przykryj pozostałym kremem.

5. Deser posyp resztą czekolady. Udekoruj dużymi wiórkami czekolady (najładniej prezentują się razem skręcone wiórki czekolady białej i gorzkiej), porzeczkami oraz gałązkami mięty.

Smakowite desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA