Przepis na muffiny reniferki według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na muffiny reniferki:
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mocnej kawy
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanka kakao + 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżka mleka
- kilka biszkopcików
- kilka M&M's
- kilka precelków
- kilka białych groszków
Jak zrobić muffiny reniferki?
Wlewamy olej do miski i mieszamy razem z mocną kawą, jogurtem naturalnym i jajkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosypujemy cukier, sól. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do papilotek włożonych do formy na muffinki. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce. W międzyczasie ubijamy miękkie masło z kakao, cukrem pudrem i mlekiem. Tak przygotowanym kremem smarujemy wcześniej przygotowane muffinki. Nakładamy małe biszkopciki. Noski wykonujemy z M&M's, oczy z białych groszków oraz rogi ze słonych precelków.
Polecamy!
Sprawdź inne przepisy na muffiny świąteczneZobacz inne przepisy w formie wideo