Cukierki miętowe.

Babeczki miętowe - przepis

Świeża mięta jest orzeźwiająca, jednak nie zawsze mamy ją pod ręką. W przepisie można zastąpić ją aromatem miętowym lub... cukierkami miętowymi! Prezentujemy przepis na pyszne babeczki miętowe z wykorzystaniem mąki kokosowej.
/ 06.03.2013 11:28
Cukierki miętowe.

Babeczki miętowe - składniki

  • 3 łyżki stołowe roztopionego masła
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki sucanatu albo cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 1/4 łyżeczki aromatu miętowego
  • 1/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe rozkruszonych landrynek miętowych

Zobacz także: Muffinki waniliowo-kokosowe

Przygotowanie

Zmiksuj masło, jaja, cukier, sól, wanilię i aromat miętowy. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Dodaj rozkruszone landrynki miętowe. Wylej ciasto do natłuszczonych foremek na babeczki. Piecz 15 minut w temp. 205˚C. Pokryj wybraną polewą. Wystarczy na 6 babeczek.

Babeczki miętowe z obniżoną zawartością cukru: Przygotuj według przepisu babeczki miętowe, ale zmniejsz ilość cukru do 3 łyżek stołowych i dodaj 30 kropli stewii w płynie lub 1/4 łyżeczki stewii w proszku. Dodaj także 2 łyżki stołowe mleczka kokosowego. Jeżeli używasz stewii w płynie, dodaj ją do składników ciekłych, natomiast stewię w proszku wymieszaj z mąką i dopiero wtedy dołącz do pozostałych składników. Pokryj jogurtową polewą lub bezową polewą o niskiej zawartości cukru.

Zobacz także: Mięta i melisa - zielone bogactwo smaku

Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)