Babeczki miętowe - składniki
- 3 łyżki stołowe roztopionego masła
- 3 jaja
- 1/4 szklanki sucanatu albo cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki wanilii
- 1/4 łyżeczki aromatu miętowego
- 1/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe rozkruszonych landrynek miętowych
Zobacz także: Muffinki waniliowo-kokosowe
Przygotowanie
Zmiksuj masło, jaja, cukier, sól, wanilię i aromat miętowy. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Dodaj rozkruszone landrynki miętowe. Wylej ciasto do natłuszczonych foremek na babeczki. Piecz 15 minut w temp. 205˚C. Pokryj wybraną polewą. Wystarczy na 6 babeczek.
Babeczki miętowe z obniżoną zawartością cukru: Przygotuj według przepisu babeczki miętowe, ale zmniejsz ilość cukru do 3 łyżek stołowych i dodaj 30 kropli stewii w płynie lub 1/4 łyżeczki stewii w proszku. Dodaj także 2 łyżki stołowe mleczka kokosowego. Jeżeli używasz stewii w płynie, dodaj ją do składników ciekłych, natomiast stewię w proszku wymieszaj z mąką i dopiero wtedy dołącz do pozostałych składników. Pokryj jogurtową polewą lub bezową polewą o niskiej zawartości cukru.
Zobacz także: Mięta i melisa - zielone bogactwo smaku
Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.