Sernik na zimno o smaku mango

Sernik na zimno sprawdzi się nie tylko wtedy, kiedy piekarnik nie działa - w ciepłe dni zwykle chętniej sięgamy po ciasta prosto z lodówki, a przy tym niewymagające długiego pieczenia. Polecamy przepis na sernik na zimno o smaku orzeźwiającego mango.
/ 21.05.2013 12:48

Sernik

Składniki na masę:

  • 375 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 50 ml Sunquicka Mango
  • 15 g żelatyny
  • 25 ml gorącej wody
  • 375 g ubitej śmietany 30%

Składniki na spód:

  • 100 g zgniecionych herbatników
  • 50 g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych)
  • 60 g masła

Składniki na polewę:

  • 25 ml Sunquicka Mango
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody
  • 2 mango

Przygotowanie:

Rozpuszczone masło wymieszać z herbatnikami i orzechami. Po ostygnięciu rozprowadzić na dnie tortownicy, dobrze przygniatając warstwę do podłoża. W misce zmiksować ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, studzić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę serową połączyć z ubitą śmietaną, całość rozprowadzić na warstwie herbatnikowej. Tortownicę włożyć na kilka godzin do lodówki. Polewę robimy z zagotowanej  wody, zmieszanej z mąką kukurydzianą i 25 ml Sunquicka Mango. Gdy wystygnie i zgęstnieje, pokrywamy nią ciasto wraz z brzegami, wcześniej układając na wierzch obrane i pokrojone w cienkie plastry mango. Idealny deser na leniwe, letnie popołudnia gotowy!

Źródło: www.indexfood.pl

Zobacz także: Jak przygotować sernik mrożony?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)