Przygotowanie: 35 min
Składniki na około 50 sztuk muffinek:
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa do dekoracji:
- 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- 20 dag cukru pudru
Do dekoracji:
- kolorowa posypka
- gotowe serduszka czekoladowe
Sposób wykonania muffinek:
1. W garnku zagotuj cukier z cukrem waniliowym, margaryną, kakao i 4–5 łyżkami wody. Przestudź, dodaj jajka i 3/4 szklanki mąki oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj.
2. Łyżeczką nałóż masę do malutkich papierowych foremek. Ustaw na blasze do pieczenia i piecz 15–20 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
3. Serek wymieszaj z cukrem pudrem na gęstą masę. Udekoruj muffinki lukrem serowym oraz czekoladowymi serduszkami i kolorową posypką.