Składniki:
- 500 ml mleka
- 10 dag drobnego cukru
- laska wanilii
- tabliczka białej czekolady
- 6 żółtek
- 100 ml śmietanki kremówki
- szklanka malin
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj z połową cukru i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodaj połowę połamanej na kawałki czekolady, mieszając rozpuść ją.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Gorące mleko wlewaj cienkim strumieniem do żółtek i cały czas ubijaj masę. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij ją z ognia, wystudź, dobrze schłodź w lodówce.
- Zimną masę żółtkową wymieszaj z zimną kremówką. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej połowę masy, wyłóż na nią maliny, przykryj pozostałą masą. Przykryj, zamroź.
- Przed podaniem lodowego tortu mrożonego posyp startą czekoladą i udekoruj owocami.