Tort lodowy z owocami - przepis

Pyszny, delikatny, owocowy... Wypróbuj przepis na lodowy tort z owocami. Zachwyć się jego smakiem!
/ 07.07.2014 07:43
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 390 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 10 dag drobnego cukru
  • laska wanilii
  • tabliczka białej czekolady
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szklanka malin
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotuj z połową cukru i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodaj połowę połamanej na kawałki czekolady, mieszając rozpuść ją.
  2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Gorące mleko wlewaj cienkim strumieniem do żółtek i cały czas ubijaj masę. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij ją z ognia, wystudź, dobrze schłodź w lodówce.
  3. Zimną masę żółtkową wymieszaj z zimną kremówką. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej połowę masy, wyłóż na nią maliny, przykryj pozostałą masą. Przykryj, zamroź.
  4. Przed podaniem lodowego tortu mrożonego posyp startą czekoladą i udekoruj owocami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA